Connect with us

СВЯТ

САЩ влагат милярди да дразнят Китай

  • САЩ с нова тактика срещу Китай
  • Съединените щати набират съюзници за да дрязнят Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, съобщават американски експерти.

Новият алианс ще помогне на Вашингтон да натиска Китай, докато Белият дом остава прекалено зает с конфликтите в Украйна и Близкия изток.

На 11 април лидерите на САЩ, Япония и Филипините ще се срещнат за първи път във Вашингтон, където президентът на САЩ Джо Байдън, японският премиер Фумио Кишида и президентът на Филипините Фердинанд Маркос младши ще обсъдят тристранното сътрудничество. Според вестника напрежението в региона нараства осезаем.

След сблъсъка на 5 март между китайски и филипински плавателни съдове държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Манила, където обеща „засилена“ подкрепа в случай на въоръжено нападение от страна на Китай във връзка със споровете в Южнокитайско море. За първи път Тайван потвърди присъствието на американски военни на 6 км от континентален Китай.

Саид Хан, професор в Държавния университет Уейн в Детройт, коментира пред Известия, че предстоящите срещи на Байдън с Маркос и Кишида са сигнал за координиран стратегически план за ограничаване на влиянието на Пекин в региона. Параметрите на този план все още са неизвестни, особено дали ще приеме формата на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната, подобно на AUKUS (Австралия-Великобритания-САЩ) или дори на QUAD (Четиристранен диалог по сигурността между Австралия, Индия, Япония, САЩ – бел.ред.) , но времето на тази среща не може да е случайно.

Съединените щати милитаризират целия Азиатско-тихоокеански регион в опит да дразнят Китай, докато Белият дом е прекалено зает с продължаващите конфликти в Украйна и Близкия изток, заявява пред вестника Питър Кузник, професор по история в Американския университет във Вашингтон .

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Засилващата се антикитайска политика на САЩ се потвърждава и от друг факт: Байдън назначи Кърт Кембъл на поста заместник държавен секретар вместо Виктория Нюланд, която ще напусне поста през следващите седмици, като по този начин на практика замени „ястреб номер 1 за Русия“ на Вашингтон с „ястреб номер 1 за Китай“, добавя Кузник.

Промяната отразява както лошото развитие на бойните действия в Украйна, така и факта, че Байдън е дошъл на власт в обкръжението на 18 висши служители от Центъра за нова американска сигурност (CNAS), който е „развъдник на китайски ястреби“, отбелязва политологът.

Както писа наскоро Критично, Китай се въоръжава с темпове, невиждани в годините след Втората световна война, и модернизира значително ядрения си арсенал. По този начин според агенция Bloomberg Пекин се готви да нахлуе в Тайван през следващите три години.

По-рано беше съобщено, че назначаването на Кърт Кембъл на втората най-висока позиция в Държавния департамент подчертава дългосрочния курс на Белия дом към Китай въпреки изявленията и действията, с които сякаш създават впечатление, че САЩ търсят помирение с Китай. Като се има предвид това руски експерт посочва, че вторият най-висок пост в Държавния департамент на САЩ се заема от този, който най-много ненавижда Китай, а не Русия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?