Connect with us

КУЛТУРА

Откъде тръгва традицията на Коледните базари?

Минало е твърде много време, за да можем да сме сигурни, но се смята, че първият коледен базар в Европа се е появил в Дрезден.

Според данни на градските власти, първият коледен базар е бил през 1434 година. Което означава, че тази коледна традиция се е запазила над 580 години. Всъщност той не е само един. В града има общо 11 базара, които преливат от един в друг.

Щандовете са отрупани с коледни играчки, лакомства, традиционни вкусотии, един от които е типичният щолен. Той си има собствена история. Това бил специалният сладкиш за постите, приготвен от брашно, овес и вода. Не бил особено вкусен и привлекателен. Затова един майстор-сладкар се заел да промени това и изпратил писмо до папата с искане да бъде отменена забраната върху маслото по време на пости. Папата посмекчил малко правилата и изпратил известното „Маслено писмо“. В него се казва, че мляко и масло могат да се използват за приготвяне на щолен, но само с чисто съзнание. Така се появява и традицията всяка година пекарите от Дрезден да изпращат на владетеля на Саксония гигантски щолен по случай Коледа.

Сега традицията продължава и всяка година в Дрезден приготвят 4-тонен сладкиш, който пристига в центъра на града около средата на декември, придружен от празнична процесия. Гигантският сладкиш се разрязва със специален двуметров нож и се продава на порции. Друга типична атракция на коледния базар в Дрезден е 14-метровата дрезденска коледна пирамида – най-голямата по рода си.

Иначе коледният базар продължава 4 седмици. През това време се планират над 100 интересни събития, като най-много са през уикендите. За децата има специални забавления. Могат да изпекат курабийки в коледната пекарна, да посетят къщичките на елфите или да гледат коледен театър.

Къщичките на коледния базар са неповторими. Всяка си има уникална украса и дори участват в конкурс. А всеки един от пазарите си има нещо като стил, в който е построен. Отиваме към най-впечатляващият – старовремският. Той е и най-скъп. Влиза се срещу входна такса. Но прекрачите ли прага, все едно се връщате в друга епоха. Всички са облечени в традиционни одежди от преди много лета. Звучи средновековна музика. Ястията се приготвят точно както тогава. Виното се налива от рог, а всички изделия са ръчна изработка. Дори можете да опитате сами да направите нещо, под наставленията на стари майстори, запазили традицията до днес.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?