Connect with us

ИСТОРИЯ

САЩ разстреляха президента на Чили

Преди половин век в Чили бе извършен военен преврат

Да управляват икономиката дойдоха „момчетата от Чикаго“

През изминалия век светът стана свидетел на безброй вълнения, бунтове, въстания и преврати. Бих искал да припомня една много некласически преврат, който се случи преди половин век. На 11 септември 1973 г. в Чили избухва военен преврат, в резултат на който правителството на лявата коалиция Народно единство е свалено. Чилийският президент Салвадор Алиенде беше убит по време на преврата. На власт в страната идва военна хунта под ръководството на генерал Аугусто Пиночет, която управлява от 1973 до 1990 г.

На темата за този преврат са посветени голям брой книги и статии; дори са правени филми. И не бих искал да се гмуркам в подробна хроника на драматичните събития от онези далечни септемврийски дни. Бих искал да обърна внимание на движещите сили на преврата, както и на последиците от него за страната. Тук можете да видите много поучителни неща за съвременна Русия.

Салвадор Алиенде става президент на Чили през 1970 г. Уникалността на ситуацията беше, че това беше първата политическа победа на левите сили в Западното полукълбо, постигната изключително с мирни средства. И Алиенде се оказа „ляв“ политик не на думи, а на дела. Предизборните обещания бяха въплътени за няколко месеца в сериозна програма за социално-икономическа трансформация.

Още през 1971 г. започва национализацията на промишлени съоръжения, които преди това са били собственост на чуждестранни (главно американски) корпорации. След това Алиенде се заема с национализацията на банките и аграрната реформа, което води до прекратяване на съществуването на значителна част от латифундията. Около 70% от външнотърговския оборот и около 50% от промишленото производство бяха под държавен контрол. Провеждаше се подготовка за въвеждане на икономическо планиране с отчитане на съветския опит.

Това сериозно разтревожи Вашингтон, който се опасяваше, че чилийският прецедент ще стане заразен и за други страни от Латинска Америка. Янките „проспаха” Куба десетилетие по-рано и не искаха да повтарят грешките. И чилийската „грешка“ трябваше спешно да бъде коригирана. Вашингтон веднага започна да разработва планове за смяна на властта в Чили. При това бяха проучени и разработени два варианта.

Първият е „цивилизован“ – чрез дискредитиране на Народно единство и Салвадор Алиенде, подготовка и провеждане на нови избори и довеждане на власт на проамерикански политици. Вторият е откровено насилствен, чрез подготовка и провеждане на военен преврат.

Държавният департамент на САЩ беше отговорен за първия вариант, а ЦРУ за втория. Първият вариант се оказа „невъзможен“ поради факта, че Алиенде и блокът „Народно единство“ имаха много добра, мощна подкрепа от чилийското население. Още през 1972 г. остава само вторият, силовият вариант – преврата. И той се реализира.

Бих искал да се спра на икономическия курс, който започна да се следва в Чили по време на хунтата. Буквално на следващия ден след преврата в Чили беше сформирана група от експерти и консултанти, наречена „Момчетата от Чикаго“. Тя включва приблизително 25 икономисти, повечето от които са получили дипломи от Висшето училище по икономика (HSE) към Католическия университет в Чили.

Още през 1956 г. този университет подписа споразумение за сътрудничество с икономическия факултет на Чикагския университет, по това време ръководен от Милтън Фридман. В следвоенния период Чикагският университет активно пропагандира идеите на икономическия либерализъм в Съединените щати и по света. Дори се роди марката “Chicago School of Economics”. И Милтън Фридман беше знамето на това училище.

Още през 50-те години той ласкаво е наричан „икономически гений“ и основоположник на съвременния „монетаризъм“. По-късно, през 1976 г., този „гений“ е удостоен с титлата Нобелов лауреат по икономика. С течение на времето чилийския HSE се превърна в неформален идеологически клон на Чикагския университет в Чили.

Екипът на „Чикагските момчета” всъщност определя основните насоки на икономическите (и не само икономически) реформи на хунтата на Пиночет. Същността на тези реформи беше да се намали позицията на държавата в икономиката, да се дерегулира икономиката, да се премахнат бариерите пред външната търговия и трансграничните капиталови потоци, да се приватизират държавните предприятия и да се създаде режим на най-облагодетелствана нация за американския капитал.

След военния преврат в Чили се появи изразът „шокова терапия“, който стана добре известен на нашите граждани през 90-те години на миналия век. Шоковата терапия в Чили се прояви не само във факта, че много държавни социални програми, започнати от Салвадор Алиенде, бяха рязко намалени и дори премахнати. Имаше и бързо обезценяване на националната валута (хиперинфлация), започна масова безработица и повече от половината от населението на страната се оказа под прага на бедността.

Чикагските момчета и военната хунта са изправени пред мощна социална съпротива. И за да извършат икономическите „реформи“, те прибягнаха до физическото потушаване на тази съпротива. Десетки хиляди чилийци бяха хвърлени в затвора, други хиляди чилийци бяха брутално убити. В страната царува жесток терор и се установява кървава диктатура.

Съветската преса от онова време съвсем обективно описва кошмара, който се случва в Чили през 70-те години на миналия век. Но западните медии, които бяха контролирани от „господарите на парите“, го нарекоха „възстановяване на демокрацията“, формирането на „свободно общество“ и „процес на пазарни реформи“.

Западните медии не само скриха истинската ситуация в страната, но дори разтръбиха затака нареченото икономическо чудо в Чили. Статистическите данни за темповете на икономическия растеж бяха цитирани като убедително доказателство за „икономическото чудо“. Бяха цитирани данни за годишен ръст на БВП от 6 процента или повече.

Но, първо, имаше банална фалшификация на статистически данни. Второ, както дори западните икономисти признават, до 80% от растежа на БВП е постигнат чрез сектора на услугите. А в сектора на услугите, както знаем, либералната икономика включва финансови и различни операции на спекулантите. Трето, дори и да имаше увеличения на БВП, бенефициентът на тези увеличения беше едрия, предимно американски капитал. В страната беше извършена приватизация,

На фона на „икономическите постижения“, изобразени от официалната статистика, имаше бърз спад в жизнения стандарт на обикновените чилийци. Реалните заплати са паднали значително. Безмилостната експлоатация на наемния труд създава илюзията за „икономическо чудо“ в Чили.

Те не оказаха положително въздействие върху благосъстоянието и жизнения стандарт на по-голямата част от населението на страната: в началото на 80-те години над 40% от чилийците живееха под прага на бедността; една трета от населението е получавало заплати под нивата от 1970 г.; Доходите на 80% от чилийците не достигат средните за страната (около хиляда и петстотин долара годишно).

Много жалко, но дори в някои учебници по икономика, използвани от руски студенти, се възпроизвежда този „фалшификат“ за „икономическото чудо“ в Чили. А в някои учебници авторите дори свързват това „чудо“ с името на Милтън Фридман, правейки му лоша услуга. Има причина да се смята, че „момчетата от Чикаго“ по време на ерата на Пиночет са били директно ръководени от Америка от самия Милтън Фридман.

Канадската журналистка и социолог Наоми Клайн успя да покаже истинската роля на Милтън Фридман, „Чикагската школа по икономика“ и „Чикагските момчета“ в унищожаването на суверенната икономика на Чили през 70-80-те години на миналия век. Тя е автор на книгата „Доктрината на шока. Възходът на капитализма на бедствията“ (книгата е завършена в края на 2007 г.). Влезе в списъка на световните бестселъри. Книгата е преведена на руски и издадена в Русия.

Клайн разказва, че в стратегията на „господарите на парите“ (основните акционери на системата на Федералния резерв на САЩ) важна роля се възлага на такъв инструмент като „шокова терапия“. Автор на технологиите за „шоковата терапия” е „нобеловият лауреат” Милтън Фридман. Технологията е тествана в Чили и след това е използвана многократно в различни страни по света. Включително и в Русия.

„Шокова терапия“ е специфичен алгоритъм от действия за разрушаване на политическата, социалната и икономическата система, съществувала в страната. За тези действия се отделят няколко месеца, максимум една или две години (спомнете си програмата „500 дни“ на Григорий Явлински).

След операцията по унищожаването се създава чиста строителна площадка, върху която започва изграждането на съвсем различна сграда. Строителството се извършва по чертежи, създадени в лабораториата на „чикагската икономическа школа“ по поръчка на „господарите на парите“.

Професорът от Чикагския университет М. Фридман, според Н. Клайн, е идеолог на умишленото унищожаване и бедствия, неговите рецепти нямат нищо общо с икономическите реформи в обичайния смисъл на думата: „И веднага щом избухне криза“, уверява професорът от Чикагския университет, трябва да се действа бързо, да се направят необратими промени със светкавична скорост, докато обхванатото от кризата общество се опомни и се върне към „тиранията на статуквото.”

Фридман твърди, че „новото правителство разполага с шест до девет месеца, за да постигне големи промени; ако тя не се възползва от този шанс и не предприеме решителни действия през този период, няма да й бъдат дадени други също толкова богати възможности.“ Тази версия на съвета на Макиавели да се нанася „вреда“ „внезапно и наведнъж“ изглежда остава най-важната и постоянна точка от цялото стратегическо наследство на Фридман.

Това, което западните медии нарекоха (и продължават да наричат) „икономическото чудо“ на Чили, всъщност трябва да се нарече ограбването на чилийския народ, извършено дори не по икономически, а по насилствен начин: „Много чилийци смятат, че тази война, която беше войната на богатите срещу бедните и средната класа, стои зад така нареченото чилийско икономическо „чудо“.

Обаче през 1988 г., когато икономиката се стабилизира и започва да расте бързо, 45 процента от населението живее под прага на бедността. Но доходите на най-богатите 10 процента от чилийците са се увеличили с 83 процента.

Дори през 2007 г. Чили остава общество с изключително неравенство: в списъка от 123 страни, считани от ООН за значително социално разслоени, Чили е на 116-то място, което я прави една от осемте страни с най-голямо неравенство.“

Трябва да се отбележи, че много от „Чикагските момчета“ се оказаха банални корумпирани служители, които се опитаха да спечелят от кървавите „реформи“. Те бяха по-загрижени за забогатяването си, отколкото за състоянието на чилийската икономика.

Икономическата ситуация се влошава рязко в началото на 80-те години, когато избухва дълговата криза в Латинска Америка и чилийската икономика се оказва в епицентъра на тази криза: „На фона на предстоящата катастрофа почти всички момчета от Чикаго, включително Серхио де Кастро, загубиха важните си позиции в правителството.

Други възпитаници на Чикагския университет, заемащи важни места сред „Пираните“, бяха заподозрени в мошеничество, което ги лиши от внимателно пазената фасада на научна безпристрастност, толкова важна за имиджа на „Чикагските момчета“.

След Чили вълна от специални операции под кодовото наименование „шокова терапия“ заля много страни по света. Особено в Латинска Америка (Аржентина, Боливия, Перу, Венецуела). В по-мека форма такива специални операции бяха проведени в някои други страни (например Полша, Израел). „Шокова терапия“ беше проведена и в Русия, и то по жесток начин.

Ще дам само някои фрагменти от книгата на Н. Клайн. Тя пише, че „целта (на шоковата терапия в Русия. – В.К.) е очевидна – да се премахне предишното състояние и да се създадат условия за развихряне на див капитализъм в Русия, което от своя страна ще създаде свободна демокрация на пазара – под контрола на арогантни американци, току-що завършили университета “

Тук тя има предвид същите „момчета от Чикаго“. Но не от местен произход (както беше в Чили), а от тези, които идват отвъд океана, много от които всъщност са учили в Чикагския университет. Нещо повече, някои от тях са били ученици на Милтън Фридман, когото не се поколебаха да наричат свой „духовен наставник“. Сред тях например е американецът Джефри Сакс. Който от своя страна беше ментор на Анатолий Чубайс и Егор Гайдар.

Р. S. Клайн смята, че тези много руски фигури от 90-те години също могат да бъдат наречени „Чикагски момчета“ без особена претенциозност: „… Професор Милтън Фридман, роден през 1912 г. в Бруклин в семейство на емигранти от Галисия, едва ли би могъл да си представи, че той ще бъде популярен в Русия. Участието му в теорията на монетаризма обаче го направи може би най-известният западен икономист в Москва: Егор Гайдар и Анатолий Чубайс бяха смятани за негови духовни ученици тук (оттук и прозвището „Чикагските момчета“).“ С течение на времето Русия има свой собствен „инкубатор“ за производство на „Чикагски момчета“. Това учебно заведение, което се нарича точно по същия начин като това, което работи в Чили, е Висшето училище по икономика (ВШЭ).

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА