Connect with us

КОСМОС

Учени обясниха как Мойсей е разделил Червено море

Библейската притча може да се окаже действителен природен феномен

В една зашеметяваща среща между вяра и научни изследвания, проведено от Школата по биологични науки на Университета в Лестър, се предполага, че редица природни явления може да обяснят събитието от Библията, в което Моисей разделя Червено море.

Този епизод, както е описан в свещената книга, показва израилтяните, бягащи от египетските преследватели, като водите се разделят, за да ги спасят. Въпреки това, научното изследване, проведено от Ребека Гарат и Рикеш Кунверджи, публикувано в Journal of Interdisciplinary Topics, предлага хипотеза, че това събитие

може да се обясни с природни явления, а не със свръхестествено чудо.

Студентите представят четири възможни природни феномена, които биха могли да доведат до разделянето на водите:

Това са отрицателни вълни, източни ветрове, приливни вълни и вълни на Росби. Те обсъждат концепцията за „затихване на вятъра“ – явление, при което силен и постоянен вятър намалява нивата на водата в определени зони и в същото време довежда до натрупване на вода в посока на вятъра. Такива затихвания на вятъра са документирани и са се случвали, включително в делтата на река Нил през XIX век,

когато силен вятър измества метър и половина вода и разкрива сушата.

Според изследователите, скоростта на вятъра трябва да бъде „съществена“, за да задържи водата разделена за продължителен период от време. Втората възможност е, че по-силни приливи и отливи, съчетани със силни ветрове, могат да намалят нивата на водата до такава степен, че създадат изсушаваща зона, която позволява на израилтяните да преминат.

Друго предложение за обяснение е приливният резонанс, който може да доведе до изключително ниски приливи и да разкрие морското дъно.

Мнозина смятат, че Суецкият залив е подходящо място за преминаване на Моисей, тъй като е известен със своите големи приливи и отливи.

Освен това, вълните на Росби естествено се срещат във въртящи се течения и се появяват в океани и морета благодарение на въртенето на Земята.

„Те довеждат до повишен прилив в областта“, твърдят изследователите. „Тези вълни пренасят огромни количества вода, което означава, че събитие в Червено море би могло да предизвика значително увеличение на приливите и след това изсушаване, оставяйки нулева вода, през която израилтяните да преминат.“

Целта на статията не е да опроверга библейския разказ, а по-скоро да проучи научно вероятни събития, които биха могли да доведат до подобен сценарий. Изследователите подчертават, че шансът за това събитие да се случи не е нулев, но изисква „перфектни“ условия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?