Connect with us

ВАКАНЦИЯ

Българският паспорт се нарежда сред най-силните в света

  • С него имаме безвизов достъп до 177 държави и територии
  • Българският паспорт дава безвизов достъп до 177 държави в света и по този показател ни нарежда сред страните с най-силни паспорти.

За поредна година авторитетната класация Henley Passport Index представи своето проучване за всички паспорти в света според броя на дестинациите, до които притежателите им имат достъп без предварителна виза. Тази година България е на 14-то място от общо 199 различни паспорти и 227 различни дестинации за пътуване. Класацията се прави на базата на данни от Международния орган за въздушен транспорт (IATA).

Класацията се оглавява от сингапурския паспорт – с него притежателите му може да пътуват без виза до 193 дестинации в света. На второ място е Япония със 192 дестинации.

На третата позиция с безвизов достъп до 191 държави се нареждат едновременно Финландия, Франция, Германия, Италия, Южна Корея, Испания и Швеция.

Въпреки че България е на 14-то място, преди нас в класацията са почти всички държави в Европа. Заедно с нас със 177 безвизови дестинации са Румъния и Монако. С по-малко безвизови дестинации са хърватите – 176, сърбите – 173, а Северна Македония и Черна гора – 125.

На практика страната ни подобрява позицията в класацията на Henley Passport Index, която показва свободата на пътуване на гражданите на отделните държави. През 2022 г. България и Хърватия се деляха 17-ото място с безвизов достъп до 173 страни в света, докато сега се придвижване с три позиции нагоре и повече безвизови дестинации.

Най-затруднено е пътуването за гражданите на Афганистан, Сирия и Ирак. Хората с такива паспорти имат безвизов достъп до по-малко от 30 дестинации в света.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?