Connect with us

ИСТОРИЯ

„Златният век на България”

10 век. „Златният век на България”. Вижте какво пише старобългарският книжовник Йоан Екзарх Български в своя енциклопедичен труд „Шестоднев”, предназначен за Симеон Велики:
„Трябва да се приеме, че формата на земята е кръгла, защото такава подредба подобава на действената природа на невидимите неща.. Някои, които задълбочено са изучавали астрономия, казват, че Слънцето е многократно по-голямо от самата Земя, а земното кълбо е два пъти по-голямо от Луната. Обиколката на Земята е 252 хиляди стадии” (това са 46 620 км, докато реалната е 40 075км).

Пак да повторим – това е писано в края на 9-ти или началото на 10-ти век. Докато на доста места в тогавашна Европа, а и не само, цари почти пълна безпросветност, в българското царство управленският и духовен елит има достъп до знания доста близки до съвременната наука. Ето ви още от Йоан Екзарх:
„Необходимо е и изобилие от вода, поради непрекъснатото изгаряне и изсушаване, предизвикано от огъня. Разгледай цялата природа и ще видиш силата на топлината, която е причина за съществуването и отмирането на всички неща.” Това е ясно описание на климатичните процеси, направено преди повече от 1100 години. Ето и разсъжденията му за други природни явления:
„Когато парите се съберат горе и въздухът се сгъсти от налягането на вятъра, когато тънката като пара влага в облаците се сгъсти бързо и се слепне, се образуват капки, които от тежестта и натрупването си падат долу, и така се появява дъждът.”

В това изумително четиво има описание на човешката анатомия, на движението на небесните тела, на животинския и растителен свят, на географията, включително и на реките Инд и Нил. Разбира се, голяма част от творбата на Йоан Екзарх е компилативна или получена от изучаването и ползването на трудовете на Аристотел, Платон и Василий Велики, но в нея има и много оригинално съдържание. Например – описани са лечения с билки характерни за българските земи и това как е изглеждал Велики Преслав и самият Симеон.

Защо ви разказвам тази история? За да знаем, че онази България е имала не само могъща войска, не само е разпространила велика азбука и култура, но е дарила и не малка част от Европа с научно познание от изключително високо за времето си ниво. И още нещо – можем да оценим класата на Симеон и елита около него, след като преди 1100 години се е интересувал от такива неща, като формата на Земята или разливите на Нил. България е била съвсем реално една от цивилизационните центрове в Европа. Още нещо – светът знае за великите мислители Питагор, Аристотел или Платон, а знае ли за Йоан Екзарх Български? Нека помним.

Росен Петров

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА