Connect with us

ТЕМА

Учените в шок: На нова планета сме, ако градусите не паднат до края на 2024-а

Изменението на климата може да отиде в неизследвана територия, ако температурите не паднат до края на годината. Това предупреди водещ учен пред Би Би Си, след като във вторник стана ясно, че миналият месец е бил най-топлият март в света, удължавайки месечните температурни рекорди до 10 поредни.

Това подхрани опасенията сред експертите, че светът може да навлезе в нова фаза на още побързо изменение на климата.

“До края на лятото, ако все още наблюдаваме рекордни температури в Северния Атлантик или другаде, тогава наистина сме се преместили в неизследвана територия”, обяви Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания “Годард” на НАСА.

по-топъл от прединдустриалните времена – преди хората да започнат да изгарят големи количества изкопаеми горива – според службата на ЕС за изменението на климата “Коперник”.

Това е 10-ият пореден месечен рекорд във фаза на затопляне, който разби всички предишни. През последните 12 месеца средните глобални температури са били с 1,58°C над прединдустриалните нива.

Все още по-дългосрочните тенденции на затопляне са почти в съответствие с очакванията и повечето изследователи не вярват, че климатът е навлязъл в нова фаза. Но учените се борят да обяснят точно защо краят на 2023 г. е бил толкова топъл.

Мартенският рекорд беше очакван. Климатичният феномен Ел Ниньо, който започна миналия юни и достигна своя връх през декември, добавя топлина към вече съществуващата, внесена в атмосферата от изгарянето на изкопаеми горива. Именно те са основният двигател на високите температури.

Но градусите започнаха да чупят рекорди с особено голяма разлика около миналия септември, а тогава Ел Ниньо все още се развиваше, така че не може да е обяснение за цялата допълнителна топлина.

Д-р Шмид е загрижен какво означава това за бъдещите прогнози.

“Нашите прогнози се провалиха доста драматично за спецификата на 2023 г. и ако предишните статистики не работят, тогава става много потрудно да се каже какво ще се случи в бъдеще”, предупреждава ученият.

“Все още се опитваме да разберем защо ситуацията се промени толкова драстично в средата
на миналата година и колко дълго ще продължи тя, дали е фазово изместване, или е пробив в
дългосрочните климатични тенденции”, заяви д-р Саманта Бърджис от “Коперник”.

Даяна Урге-Ворсац, заместник-председател на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата, отбеляза, че планетата се затопля с температури от 0,3 градуса на десетилетие през последните 15 години, почти двойно повече, отколкото за периода около 1970 г.

“Това в границите на променливостта на климата ли е, или сигнал за ускорено затопляне?

Притеснението ми е, че може да е твърде късно, ако просто изчакаме да видим”, допълни Даяна Урге-Ворсац.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?