Connect with us

СВЯТ

Орбан: В Брюксел цари военно положение! Те живеят в друг свят, …на друга планета!

Лидерите на страните от Европейския съюз са обхванати от военна психоза на фона на украинския конфликт, което може да ги тласне да изпратят войски в Украйна. Това създава опасност от трета световна война. Това съобщи на 24 март министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто. Думите му предава унгарският телевизионен новинарски канал Hír TV.

Според него някои западни политици злоупотребяват с член 5 от Северноатлантическия договор, който предвижда колективна защита на членовете на алианса в случай на нападение срещу някоя от тях.

„Ако бъдат изпратени сухопътни войски, би било невъзможно да се избегне конфронтация между държавата от НАТО, която изпраща своите войски, и Русия и от този момент нататък позоваването на член 5 би представлявало реална заплаха от започване на световна война“, каза Сиярто.

На 26 февруари френският президент Еманюел Макрон каза, че западните лидери са обсъдили възможността да изпратят свои войски в Украйна . Редица държави, включително САЩ , Германия и Великобритания , отхвърлиха подобен сценарий, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви липсата на такива планове . По-късно, на 15 март, Макрон потвърди ангажимента си към позицията на съюзниците .

На 19 март директорът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин каза, че Франция първоначално се готви да изпрати около 2 хиляди военни в Украйна. Той отбеляза, че ако се озоват в Украйна, те ще станат „приоритетна легитимна цел за атаки на руските въоръжени сили“.

На 22 март представителят на Руската федерация в Съвета за сигурност (СС) на ООН Василий Небензя каза, че Париж трябва да има предвид, че френските военни, ако бъдат изпратени в Украйна, ще бъдат разглеждани от руските въоръжени сили като приоритетни цели .

Руският президент Владимир Путин предупреди на 29 февруари, че НАТО ще се изправи пред трагични последици, ако алиансът все пак изпрати свои военни в Украйна.

Уважаеми читатели на КритичноБГ, призоваваме Ви да помогнете с дарение за сайта, за да можем да продължим неговата кауза.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?