Connect with us

ТЕМА

Апокалиптична прогноза: Гответе се за лошо време

Много е важно каква ще бъде точната траектория на циклона и очакваните валежи

Вече всички медии говорят за очакваното лошо време този уикенд, но на фона на валежите и снеговалежите у нас ни очаква не малък риск от възможни наводнения над Рило-Родопския масиви и Югоизточна България.

Разбира се, че тази прогноза, тепърва ще се изменя с времето и все още нямаме яснота. Много е важно каква ще бъде точната траектория на циклона и очакваните валежи.

Какви са причините?

Според регионалните модели, има вероятност до сутринта на 26-ти ноември, валежите над тези райони да достигнат 50-70 л./кв.м. Това ще бъде в комбинация с преовлажнената почва над Южна България и продължаващите валежи – крие и риск от възможни свлачища и очаквани наводнения в Рило-Родопският масив, Централна Стара планина и Югоизточна България.

Към края на текущата седмица синоптичната обстановка над нашата страна ще е усложнена особено и то над цялата страна. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета от Западна България валежите ще преминат в сняг. Ще завали и в Централна и Източна България, като там се очакват и навявания. Възможни са и затваряния на планинските приходи!

В ниското също ще се образува снежна покривка, която в Северозападна и Централна България на места снежната покривка ще надмине 10 см. В Северозападния и Централния Предбалкан – до 25-30 см. Очакваната снежна покривка в столицата ще е между 5-10 см.

Не е изключено, при преминаването на самият циклон, валежите да са съпроводени и от гръмотевици над Южна и Източна България. Очакваме и богат пренос на по-топла и влажна въздушна маса от Егейско море.

Температурите над Източна България ще се задържат за известно време над нулата, валежите ще са от дъжд и то интензивни. Преди изнасянето и задълбаването на циклона, валежите ще се усилят. Очакваме и силни пориви на вятъра по Южното Черноморие, но няма да са с ураганни пориви.

Поради очакваните значителни валежи, алгоритъмът на регионалния модел SPM показва къде вероятността от внезапни наводнения е най-висока:

Задава се сняг в столицата

Този път прогнозите са за очаквана не лоша зимна обстановка и в столицата за разлика от предишната (18-19 ноември ). Тогава моделите прогнозираха, че при разширяването на антициклона от запад ще се образуват валежи, а с понижението температурите щяха да са от сняг. Реално се образуваха валежи, но те бяха слаби.

Според последните прогнози още около обяд в събота, над 700-800 метра надморска височина валежите ще преминат в сняг, а до вечерта и над цялото Софийско поле.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?