Connect with us

ЗДРАВЕ

Колко полезно е да пием модната лимонена вода

Като цяло, ефектите й са преувеличени, но и кой знае какви вреди няма

Ако вие не пиете вода с лимон, то със сигурност някой от вашите приятели го прави или най-малкото сте чували, че много знаменитости се кълнат в това начало на деня. В социалните мрежи ще прочетете за какви ли не ползи от пиенето на вода с лимон – детокс, отслабване, pH баланс на тялото и т.н.

Какво обаче казва медицината по отношение на тази мода? „Водата с лимон няма да ви навреди, но чак чудодейно питие не е“, обобщава пред „Гардиън“ д-р Деби Фетър, преподавател в катедрата по хранене на Калифорнийския университет. Фетър казва, че основната полза от водата с лимон е… хидратацията, т.е. съвсем същото като обикновената вода. Сутрин човек е дехидратиран, тъй че не е лошо да приеме някакви течности със ставането от сън (кафето също дехидратира). Някои хора не понасят сутрин вкуса на обикновената вода, тъй че за тях лимонът може да е приятна добавка.

Ако се чудите към коя школа да се присъедините и как да го пиете – студено или топло, то разлика няма, уточнява специалистката. Трябва да се има предвид обаче, че прекалено горещите напитки не са полезни за гърлото, освен това високите температури унищожават витамин С в лимона. Що се отнася до твърдението за pH баланса, Фетър пояснява, че няма храна или напитка, която да може да му влияе.

Лимонената вода е идеален пример как една мода в здравословния живот може да преувеличи значението на нещо до невъобразими граници. Лимонът например е богат на витамин С и това е безспорно, богат е на антиоксиданти и е полезен за доброто здраве на клетките. Но, разбира се, една чаша вода с лимон не може нито да преобрази кожата ви, нито тялото ви или общия ви тонус.

Препоръчителният прием на витамин С е 90 мг за мъжете дневно и 75 за жените. Сокът на един лимон дава около 18,6 мг витамин С – не е незначително, но не е достатъчно да покрие дневните нужди. Все пак лимонената вода допринася за набавянето на витамини и антиоксиданти, но трябва да я съчетаем с други полезни храни и здравословен начин на живот. Принципите на здравословното хранене са известни – фокус върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите и бобовите храни, полезните протеини без тежки мазнини и вредни добавки като нитрити, достатъчно вода. С други думи, ако вече спазвате тези принципи и приемате достатъчно полезни калории, лимонената вода може да бъде само гарнитура към тях.

Има ли водата с лимон и неприятни страни? Не бива да се забравя, че тя е кисела, а това е вредно за емайла на зъбите. Важно е да не се мият зъбите веднага след пиене на вода с лимон или пък други цитрусови напитки, защото тогава емайлът е най-уязвим на щети. С това изключение обаче други вреди трудно могат да се изолират. По-философският проблем е, че напоследък винаги се търси едно вълшебно решение за добро здраве. То обаче, както вече стана дума, е много по-комплексен въпрос и цялостен начин на живот.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?