Connect with us

СЕНЗАЦИЯ

Трима лекари: Преследваният в Стара Загора е бил убит от полицаите

  • Трима лекари: Преследваният в Стара Загора е притиснат до смърт от полицаите
  • Двама служители от местната ОДМВР бяха временно отстранени от длъжност след убийството на Пламен Пенев

Пламен Пенев, който загина на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е починал, защото е бил задушен при ареста. Няколкото полицаи, които са го арестували, са го затиснали по такъв начин, че той не е можел да си е поема въздух и това е довело до смъртта му. Това са резултатите от аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици. Заключенията на медиците още не са оформени в експертиза, но това е въпрос на дни. Днес и утре трима следователи от Националната следствена служба са в Стара Загора, за да разпитват полицаите, участвали във фаталната акция.

„За истината“ разкри, че Галин Неделчев, полицай от Второ РУ на МВР в Стара Загора, който участва в задържането, е зет на комисар Илиян Илев – началник на „Охранителна полиция“, на когото е възложено да ръководи една от двете вътрешни дисциплинарни проверки за евентуално полицейско насилие, довело до свмъртта на Пламен Пенев. Според разпоредбите и вътрешните правила на МВР за преследване на автомобили и задържане на лица, начинът на действие на полицията в Стара Загора е недопустим, тъй като подлага на риск живота не само на преследваните, а и на полицаите и на случайно попаднали на мястото граждани.

Директорът на МВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов не е отговорил на въпроса на „За истината“ дали в колата на починалия Пенев е намерен нож, за какъвто се твърди в сигнала, подаден на тел. 112, станал причина за преследването и задържането му.

Часове по-късно МВР обяви, че двама служители от ОДМВР – Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния Пламен Пенев. Във връзка със случая от 30.12.2023г. в ОДМВР – Стара Загора са разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина и бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките.

Междувременно бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов, който е адвокат на близките на Пенев, поиска МВР да огласи веднага сигнала на младежите, от който тръгват полицейските действия. Това трябва да стане, за да се разбере истината около случилото се във фаталната нощ, обяви още той пред БНТ. По информация на „Сега“ прокуратурата ще изиска от МВР записа.

На 30 декември, при гонка с полицията и задържане в града, почина 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев. Оттогава прокуратурата проверява дали полицията има вина за смъртта на мъжа, като се чака експертиза, която да каже дали има задушаване след изваждането му от колата. МВР се опитва да се оневини и твърди, че е действало по закон, докато близките на Пенев твърдят, че полицията е виновна за случая.

„За мен основният въпрос е защо не се огласява сигнала към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож. Само че от тази тема се бяга“, обяснява сега Йорданов. Адвокатът на семейството твърди и че във видео в социалните мрежи, се вижда, че колата на пострадалото лице прави опит да заобиколи полицейския автомобил и именно той с дясна предна част блъска колата, като това е можело да доведе до обръщането й.

За сигнала до телефон 112 разказва на няколко пъти самото МВР. В сряда директорът на ОДМВР-Стара Загора Лазар Христов обясняваше, че „на спешен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за непълнолетни, заплашвани с нож от мъж на средна възраст“.

„Отзовалите се на място два автопатрула са установили подателя на сигнала, който им посочва спрял наблизо лек автомобил, в който имало водач. Когато нашите служители се приближават до колата за извършване на проверка, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отказва да се подчини на полицейското разпореждане. Към този момент той тръгва с колата с цел да осуети проверката. Нашите служители го следват със служебния автомобил. Униформените не са проявили каквато и да било агресия спрямо лицето или автомобила”, разказа още директорът на ОДМВР-Стара Загора.

Към момента не е ясно кой, как и защо точно е подал сигнала и какво точно има в него. Първоначално бе обявено, че е подаден от деца, после от младежи, накрая от непълнолетни. И до момента не е ясно дали изобщо е имало нож. Самото МВР твърди, че не знае дали такъв е намерен в Пенев и в колата му, защото огледите били извършени от прокурори и следователи. От прокуратурата обаче също не говорят поне за сега за открит нож.

Отделно от това близките на починалия говорят, че мъжът е бил по обичаен маршрут, по който разхожда кучето си и пие кафе. До този момент не е ясно имало ли е и къде е кучето.

Медиа пише, цитирайки бивш работодател на Пенев, че той е бил принудително настаняван в психиатрия. Той е работил като вулканизатор в рудник „Трояново“ на Мини Марица Изток. По сигнал на неговите колеги в края на 2022 г. е откаран принудително в болницата за психични заболявания в Раднево.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?