Connect with us

ПАРИ

Финансовият министър на Германия изрева: Нещата излизат от контрол!

  • Бербок ритана от смериканските и господари се хвърля да харчи като безмозъчна, заяви, че не я интересува германския народ!
  • Шолц се опитва да балансира!

Германският финансов министър Кристиан Линднер предупрежди собственото си правителство, че държавните финанси бързо излизат извън контрол и правителството трябва да промени курса и да приложи мерки за икономии. Очаква се обаче спорът за разходите само да ескалира, като бюджетните дефицити ще предизвикат открити сблъсъци сред тройната ляво-либерална коалиция, управляваща страната.

Тъй като започват преговорите за бюджета за 2025 г., много е заложено на карта. Картината обаче се усложни, след като Върховният съд на страната постанови, че правителството не може да прехвърли 60 милиарда евро пари, предназначени за кризата с коронавируса, в други области на бюджета, като съдът отбеляза, че този ход е противоконституционен.

Оттогава правителството е в режим на криза и се опитва да намали бюджета в редица области, включително срещу фермерите в страната. Тези съкращения вече предизвикаха масови протести, показвайки колко деликатна остава ситуацията за правителството.

Линднер, чиято партия претърпя поражение в социологическите проучвания, отчаяно се опитва да създаде впечатление за дистанциране от коалиционните си партньори и да спаси партията си от изборна катастрофа. Финансовият министър казва, че финансовата картина, пред която е изправена Германия, е ужасна и че бюджетният дефицит само ще расте през следващите години, ако не се вземат мерки за ограничаване на разходите.

„При неблагоприятен сценарий нарастващите финансови дефицити водят до увеличаване на дълга по отношение на икономическата продукция до около 345 процента в дългосрочен план“, се казва в доклада за устойчивост, публикуван от неговия офис. „При благоприятен сценарий процентът ще се повиши до около 140 процента от брутния вътрешен продукт до 2070 г.“

Съгласно законодателството на ЕС Германия е ограничила нивата на дълга си до 60 процента от икономическото производство, което изисква драматични спестявания. Огромен фактор е бързото застаряване на населението на Германия, с експлозия на дълга на хоризонта, тъй като все повече и повече граждани отиват в пенсия, докато данъчните приходи се свиват, а системата за социално подпомагане расте – отчасти поради нарастващото имигрантско население в страната.

Партньорите на Линднер, Зелените и Социалдемократите (СДП), не желаят да намалят допълнително разходите, тъй като това ще навреди на изборните им шансове. Всъщност министърът на труда Хубертус Хайл настоява за нов пенсионен пакет, който ще добави милиарди към дълга на страната, което забележително е, че Линднер също подкрепя.

ГСДП призовава за премахване на дълговата спирачка на страната за финансиране на големи инвестиционни проекти, но СДП провежда кампания за поддържане на спирачката.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?