Connect with us

ЗДРАВЕ

Не шофирайте, ако сте приемали тези медикаменти

Дори някои от най-често използваните без рецепта лекарства, могат да провокират фалшив резултат при тестване, което ще доведе до конфискуване на колата ви

В много страни служителите от определени професии подлежат на рутинно периодично тестване за наркотици, като основната цел е осигуряване на безопасна работна среда, намаляване риска от инциденти на работното място, осигуряване на пълноценен контакт и отговорно отношение при работа с клиенти, поддържане на авторитета на съответното предприятие или обществена и административна секция. Проблемът изпъква и у нас с последните промени в Наказателния кодекс, според които може да се стигне дори до конфискуване на автомобила ви.

Тестовете могат да се извършат с кръв, урина, косми, слюнка, пот и други, но най-често се извършват със слюнка, в редица случаи и с урина, като са бързи, лесни за изпълнение и с относително висока точност. Въпреки това, специалистите в областта съобщават за риск от фалшиво положителни проби при 5 до 10 процента от всички изследвани, като причините за това в малък процент от случаите са грешки в лабораторията, а в останалите се дължат на приема на някои лекарства, включително достъпни без медицинско предписание.

Познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици и предприемането на съответните мерки преди тестване или тестване с други, по-чувствителни методи, значително намалява негативните последици от фалшивия резултат.

Какви субстанции се търсят при тестване за наркотици?

Тестовете за наркотици откриват деривати от забранени субстанции в съответните телесни течности (слюнка, кръв, урина), като се използват различни панели, в зависимост от нуждите.

При изследването на слюнка и урина се използват китове, които много наподобяват стандартните бързи тестове за бременност и бързите антигенни тестове за COVID. Наличието на две ясни линии означава положителен резултат, докато наличието на втора бледа линия може да се приеме и за положителен и за отрицателен резултат (следва да се съобрази с описанието от фирмата производител).

Най-общо се различават следните тестове за наркотици:

– стандартни тестове: това са едни от най-често използваните тестове, като се наричат още 5-панелни тестове, тъй като чрез тях се цели детекция на едни от най-често използваните забранени субстанции, а именно амфетамини, кокаин, опиати, фенциклидин, марихуана, независимо от пътя на приложение (през устата, през носа, чрез инхалация и други), като в зависимост от чувствителността на панела може да се установи прием за последните 24 часа до пет дни.

– разширени тестове: наричат се още 10-панелни тестове, като са по-изчерпателни и могат да установят употреба на субстанциите, включени в стандартните тестове, но също и на барбитурати, бензодиазепини, метадон, метаквилон, пропоксифен и др.

– специфични тестове: в някои производства, в спорта, както и при практикуването на определени професии, работодателите могат да изискват специфични тестове за детекция на определени субстанции (халюциногени, анаболни стероиди, стимуланти, седативи, инхаланти) с цел установяване на кражба от предприятието, неправомерно изпълнение на задълженията или злоупотреба

Кои лекарства могат да провокират фалшиво позитивен резултат?

Лекарства от множество фармакологични групи могат да провокират фалшиво положителен резултат при тестване за наркотици, тъй като малки концентрации се излъчват и със слюнката, като при изследване могат да наподобят някои от забранените наркотични средства.

Важна особеност е, че едни от най-често използваните без рецепта лекарства, също могат да повлияят на резултатите, провокирайки фалшив резултат и повличайки след себе си многобройните последици от това.

Сред лекарствата, които могат да провокират фалшиво положителен резултат при тестване за наркотици, се включват:

– нестероидни противовъзпалителни средства: употребата на препарати, съдържащи ибупрофен, може да доведе до фалшиво позитивен тест за марихуана, барбитурати и бензодиазепини, докато употребата на напроксен и оксапрозин се асоциира с риск от фалшив резултат за барбитурати.

– аналгетици: трамадол, използван за лечение на умерен до силен болков синдром, може да доведе до фалшиво позитивен резултат за фенциклидин и опиати

– деконгестанти: псевдоефедрин е една от основните субстанции за производство на метамфетамин, поради което при някои лица, приемащи псевдоефедрин, особено в по-висока доза, може да се получи фалшиво положителен тест за амфетамини.

– лекарства за суха кашлица: декстрометорфан се съдържа в редица медикаменти за лечение на суха и дразнеща кашлица, кодеин се открива по-рядко в състава на различните противокашлични средства, като важна особеност е рискът от получаване на фалшиво положителен резултат при тестване за опиати и фенциклидин.

– антибиотици: левофлоксацин и ципрофлоксацин от групата на квинолоните, както и рифампицин, използван главно за лечение на туберкулоза, могат да доведат до фалшиво положителен тест за опиати.

– антихистамини: дифенхидрамин и доксиламин, използвани главно за лечение на нарушения на съня, могат да провокират фалшив резултат за метадон, опиати и фенциклидин.

– антихипертензивни средства: лабеталол (бета блокер), дилтиазем и верапамил (калциеви антагонисти) могат да доведат до фалшиво положителен резултат за амфетамини и други халюциногени.

– перорални антидиабетни средства: метформин, използван за лечение на диабет, метаболитен синдром и инсулинова резистентност, може да провокира фалшиво положителен резултат за амфетамини.

– антидепресанти и антипсихотици: тази група има най-много представители, криещи риск от фалшив резултат при тестване за наркотици. Сертралин, тразодон, кветиапин, бупропион, флуоксетин, венлафаксин, амитриптилин могат да доведат до фалшиво позитивен резултат за халюциногени (главно LSD и амфетамини).

– психостимуланти: метилфенидат, използван при синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието, както и ефедрин, могат да доведат до фалшиво положителен резултат за амфетамини и метамфетамин.

Списъкът с лекарствата, повлияващи тестовете за наркотици, не се изчерпва с гореизброените групи лекарства, като при професиите, изискващи рутинно изследване за наркотици е необходима обстойна консултация с лекуващия лекар за рисковете от фалшиво позитивен резултат вследствие назначената терапия.

Рискове за фалшиво положителен тест за наркотици

Какви са последиците от фалшивите резултати при тестване за наркотици?

Статистиката показва, че фалшиво положителните резултати варират между пет до десет процента, докато фалшиво негативните резултати (установяване на чиста проба след употреба на забранени субстанции) могат да достигнат до 15 процента.

Въпреки усилията на фармацевтичните компании за разработване на чувствителни и високо специфични китове за тестване за наркотици, фалшивите резултати все още създават множество затруднения.

Фалшиво негативните резултати крият риск от инциденти на работното място, свързани с намалена бдителност, рефлекси и концентрация на лицата. Основните последици от фалшиво положителните резултати при тестване за наркотици включват:

– загуба на работа: в много страни положителна проба за наркотици автоматично оставя засегнатите без работно място и може значително да затрудни намирането на друга работа.

– време, прекарано в затвора: положителен резултат за наркотици при някои професии може да доведе до вкарване в затвора и оставане там до обжалване на решението или назначаване на други методи за тестване и опровергаване на резултатите.

– изключване от спортни събития: при професионалните спортисти положителната проба води до отстраняването им от предстоящите спортни събития, може да провокира преждевременно прекратяване на кариерата.

други: при лица, които са на пробация, положителната проба води до негативни последици и изключване на привилегиите. Фалшиво позитивната проба за наркотици може да доведе до неподходяща медицинска грижа и съответно рискове от негативите на проведеното излишно лечение.

Във всяка страна следва да има определен регламент при тестването за наркотици, като служителите, приемащи определени лекарства, е необходимо да обсъдят с лекуващия лекар или с ръководството на предприятието възможността от фалшиво положителен резултат вследствие на предписаната терапия.

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА