Connect with us

ИМОТИ

Строителството край София произвежда цели нови махали

Тенденцията около София да се строят все повече затворени комплекси води до уголемяване на селищата край столицата с цели нови махали. В Регионалната инспекция по околната среда и водите е внесен проект за построяването на 29 еднофамилни сгради в покрайнините на село Гурмазово в община Божурище, съобщава Вестник Утро.

Къщите ще са на 2 и 3 етажа, става ясно от представените документи.

Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

Инвеститорът пояснява, че транспортният достъп до новия комплекс ще се осъществява по съществуващ път. За водоснабдяването обаче ще е необходимо изграждането на нов водопровод, а отпадните води ще се събират в изгребни ями и резервоари и ще се отвеждат от специализирани фирми.

Презастрояването в София и пандемията от Covid-19 доведоха до бум на строителството на отделни къщи и цели затворени комплекси близо и не толкова близо до столицата, а районът около Божурище е един от най-предпочитаните. Както „Вестник Утро“ писа, през 2023 г. бяха подадени няколко инвестиционни предложения за изграждане на групови жилищни сгради в района както на споменатото Гурмазово, така и на съседните села Пролеша, Пожарево и Хераково.

През м.г. още по-голям проект бе предвиден за село Чибаовци, община Костинброд, където инвестиционното предложение е за цели 54 двуетажни къщи. Друг голям нов комплекс ще има във вилна зона „Бункера“ под Бистрица. Кварталът ще се състои от 55 ниски еднофамилни и многофамилни сгради. Възложител на строителството е дружество, което вече изгради друг затворен комплекс срещу Бизнеспарка в „Младост“.

 Повече информация на сайта https://luxbulgaria.com/

При част от новото строителство извън София основният въпрос е как ще се осигури достатъчно вода за разширяването на селата, тъй като и сега някои от махалите в тях изпитват сериозен недостиг. Новите квартали означават и сериозно увеличение на населението.