Connect with us

БЪЛГАРИЯ

Километрична опашка се изви към Шипка

Колона от автомобили се изви в неделя сутринта по пътя към връх Свети Никола. Хиляди желаещи да се преклонят пред делото на освободителите на България се насочиха към Паметника на Шипка.

От 4:00 ч. опашката е километрична.

Транзитният трафик през прохода Шипка е ограничен от снощи и се пренасочва през Прохода на Републиката, съобщава БТА. Пътна полиция регулира движението към върха за всички, които желаят да се включат в честванията. То се осъществява еднопосочно от Габрово и Казанлък в посока връх Шипка, а паркирането става по указания на МВР.

Честванията по случай националния празник на България и 146-ата годишнина от Освобождението, организирани от Община Казанлък, ще започнат в 11:00 ч. в подножието на монумента. В тях ще се включат президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Охлюва Николай Денков ще участва в церемонията по издигане на Националното знаме на България по случай Националния празник 3 март от 11 ч. пред храм-паметника „Александър Невски“, съобщи правителствената пресслужба. По-късно на площад „Народно събрание“ Денков ще присъства на тържествената заря-проверка.

Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента през 2018 г., 2019 г. и 2021 г. отхвърли предложението да се възстанови старото име на връх Шипка – Свети Никола. Комисията смята, че историческите факти все още не са достатъчно широко оповестени и няма ясно изразена масова нагласа в полза на промяната. В тези дебати е нужно да вземат участие както представители на научните среди (историци, езиковеди, литератори и др.), така и общественици и представители на различни институции, включително министерствата на образованието, културата и туризма, пише още комисията.

„Когато става дума за Шипка, не може да се пренебрегне фактът, че няколко поколения българи са възпитани с това име“, се казва в отчета на комисията. „Решението за смяна на името на връх Шипка следва да отчете нагласата на съвременния българин. Когато става дума за Шипка, не може да се пренебрегне фактът, че няколко поколения българи са възпитани с това име“, допълва помощната комисия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?