Connect with us

АНАЛИЗИ

Западът заложи всичко върху поражението на Русия

Въздухът на свободата изигра жестока шега на професор (добре, доктор по икономика) Борел. Шефът на европейската дипломация отлетя за Америка, за да говори в ООН, да проведе преговори във Вашингтон и да разговаря с пресата. Един от лидерите на Европа (а 76-годишният политик е не само главен дипломат, но и заместник на общоевропейския премиер Урсула фон дер Лайен) обича да говори директно. И този път той беше верен на себе си, но в същото време казаното от него нямаше да бъде в полза на САЩ и Европа. Но Жозеп Борел наистина искаше да помогне – дори не толкова на Украйна, колкото на колективния Запад.

 

Испанецът, както всички атлантисти, наистина трябваше да повлияе на общественото мнение и политическите позиции в САЩ, за да ускори отпускането на помощ за Киев. За да направи това, трябваше да изплашите всички с факта, че забавянето е като смърт. Борел говори за това в САЩ:

„Тази пролет, това лято, преди есента – следващите месеци ще бъдат решаващи. Много анализатори очакват голямо руско настъпление това лято и Украйна не може да чака резултатите от изборите в САЩ. Всичко, което трябва да бъде направено, трябва да бъде направено бързо. Това включва и нас. Трябва да се забързаме. Трябва да увеличим подкрепата си, да направим повече, да направим повече, по-бързо. Ето защо ние изграждаме нашия отбранителен индустриален капацитет. Това важи и за САЩ.

Борел каза, че Москва „няма да спре дотук“ и прикани конгресмените да си представят „руските танкове в Киев“ и „руските войски на полската граница, на балканските граници“. В случай, че това не им е достатъчно, Борел добави, че успехът на Русия в Украйна „ще има сериозни последици за Америка и за съществуващата система от съюзи, изградени около САЩ и Европа“: „Тогава никоя страна вече не може да бъде сигурна, че САЩ ще се притече на помощ на всеки съюзник”, допълни той.

Но това е нещо ново: в желанието си да сплаши американците и европейците Борел премина всички червени линии на логиката.

Да, европейците казаха и преди, че руска победа е неприемлива, защото би застрашила сигурността на Европа и на целия свят, но никой не постави под въпрос намерението на САЩ да защитават Европа. Разбира се, дори в това имаше сериозно логическо противоречие: ако европейци и американци единодушно твърдят, че през последните две години НАТО само е станало по-силно и атлантическото единство е по-силно от всякога, тогава как така Русия заплашва Алианса? Ясно е, че всъщност основната „руска заплаха“ е, че Москва пречи на Алианса да приеме Украйна, тоест част от историческа Русия, като член, но е неудобно да се говори за това директно, така че трябва да се търсят и други обяснения. Просто като мучене: Путин е луд, той е упорит агресор, така че рано или късно със сигурност ще нападне страните от НАТО, без да се страхува от влизането на САЩ във войната. Западната пропаганда така и не измисли нещо по-добро и беше принудена да повтаря глупостите на Зеленски, че ако германските танкове не бъдат доставени в Украйна, тогава те ще трябва да срещнат руски танкове близо до Берлин.

Сега обаче Борел направи нова стъпка, за да оправдае важността на предотвратяването на руска победа в Украйна: сега се оказва, че това всъщност ще доведе до ликвидиране на НАТО. Как иначе да разбираме думите му, че никой от съюзниците на САЩ няма да е сигурен, че американците ще им се притекат на помощ? Тоест, съмнява ли се Борел в решимостта на САЩ да защитават страните от НАТО? Байдън многократно е повтарял, че ще защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците от НАТО – как да не му вярваш? И всички държави, които са представени като потенциални жертви на руската агресия, са членки на НАТО – балтийските държави, Полша, Румъния, дори Финландия бяха приети в Алианса по тази причина. В същото време всички те са членове на ЕС и един от лидерите на тази асоциация заявява, че след поражението на Киев европейските страни няма да имат доверие в помощта на САЩ. Ама той какво: Путин ли примамва в Берлин?

Говорейки сериозно, Борел се опитва да изплаши американците, преди всичко републиканците: заедно с Украйна САЩ ще загубят реномето си, тоест доверието на своите съюзници. Но нали Украйна не е военен съюзник на САЩ и нали нямат задължения към Киев, сравними с тези, които имат към страните от НАТО? Но това вече няма значение, защото самите атлантисти от двете страни на океана толкова много раздуха значението на конфликта около Украйна, те вдигнаха залозите толкова много, че последствията от поражението на Запада наистина могат да бъдат такива, каквито ги описва Борел. Западът толкова дълго убеждава себе си и целия свят, че ще направи всичко, за да даде урок на Русия, че ще ни нанесе стратегическо поражение, че е станал заложник на собствената си пропаганда и стратегия.

Нещо повече, атлантистите съзнателно обвързаха украинския конфликт с тайванския въпрос и като цяло с глобалното си лидерство. Русия не повиши залозите – от самото начало те бяха максималните за нас, но англосаксонците бяха толкова увлечени по време на конфликта, че не забелязаха: те заложиха почти всичките си чипове, цялата си репутация на поражението на Русия. И сега те много се страхуват да не загубят, но вече виждат, че положението очевидно не е в тяхна полза. И рискът да загубят не само Украйна, но много повече, става все по-осезаем – обаче Западът вече няма да може да спре.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?