Connect with us

АНАЛИЗИ

Кралицата на злото бавно и неумолимо унищожава бизнеса на европейците

Европа и САЩ са готови на конфликт заради Русия

Западът обмисля пълна забрана на вноса на алуминий от Русия. Наблюдатели обаче предупреждават, че заради дефицита между Европа и САЩ ще се разрази истинска „алуминиева война“ за доставки от Близкия изток. Цените на металите ще скочат и, както винаги, индустрията ще пострада, много производства ще умрат заради капризите на шепа политически паразити.

Ненаучен урок

Европа се изправи пред последствията от недостига на алуминий през 2022 г. Заради рязкото покачване на цените на електроенергията производството на „авиационен метал” спадна с 20-30%.

Факт е, че алуминият е изключително енергоемък. Топенето изисква почти 40 пъти повече енергия от медта: 15 мегаватчаса на тон.

„Европа тогава произвеждаше приблизително 4,5 милиона тона годишно, около милион бяха загубени по време на пандемията. Сега в ЕС се топят около 2,7 милиона тона, а се консумират два пъти повече – до пет милиона“, казва Николай Неплюев, икономист и експерт по индустриални въпроси.

Намалели са и доставките от Русия. Според Евростат през деветте месеца на 2023 г. ЕС е получил около 550 хил. тона от Москва – с 33,8% по-малко, отколкото през същия период на 2022 г.

Пълна забрана на вноса се обсъждаше като част от 12-ия пакет от санкции, но така и не се взе решение. Алуминият е добавен към списъка с критични суровини. Тринадесетият пакет, представен на 23 февруари, също остави този въпрос без внимание.

Сега обаче, както пише “Ройтерс”, Брюксел е променил решението си. Според източници на агенцията забраната ще бъде включена в следващия пакет.

Висока екологичност

Това изненада анализаторите. ЕС очаква да замени Русия (осем процента от пазара) със страни от Близкия изток. Така Бахрейн и ОАЕ са произвели общо 4,3 милиона тона алуминий през 2022 г. Качеството обаче ще пострада.

„Например алуминиев валцдрат: ключов е производството на кабели, което го прави безценен за проекти за възобновяема енергия и по този начин помага за намаляване на въглеродния отпечатък на европейския бизнес“, посочва Антонина Левашенко, ръководител на Руския център за компетентност и Анализ на стандартите към Президентската академия.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

През 2022 г. повече от една трета от вноса на валцдрат в ЕС (71 хиляди тона) идва от Русия, като Полша, Испания и Италия са най-големите вносители.

Високата екологичност за Европа в светлината на широкообхватните „зелени планове“ е изключително важна. А според аналитичния център “Харбър Алуминъл” въглеродният отпечатък на руския валцдрат е с 30-70% по-нисък от този на други големи производители.

Агресивна конкуренция

Освен това Европа ще трябва да се конкурира агресивно за метал на световния пазар, предимно със Съединените щати. Ще се наложи увеличаване на вноса или от Близкия изток, или от Китай, отбелязва Леонид Хазанов, независим индустриален експерт.

„И там доставчиците няма да се поколебаят да повишат цените, освен това увеличаването на покупките от Китай е неизгодно за ЕС по икономически причини: те вече са въвели защитни мита върху китайския алуминий на няколко пъти, а закупуването на алуминий от Китай ще се отрази негативно на европейските металургични комбинати, които и без това страдат от високата цена на електроенергията“, обяснява експертът.

Достатъчно е да си спомним 2022 г.: след съобщения за възможни забрани цените на алуминия се увеличиха с почти 10%. А през 2018 г., когато санкциите на САЩ срещу “Русал” доведоха до скок на цените на Лондонската метална борса с 35% само за няколко дни, достигайки седемгодишен връх, имаше значителни сътресения на световния пазар.

Американската индустрия също е силно зависима от вноса: нейната собствена цветна металургия не е в състояние да задоволи търсенето. Според Международния институт за алуминий миналата година 6,2 милиона тона метал (почти 9%) са влезли на световния пазар от Близкия изток, от които два милиона са отишли в САЩ.

„В резултат на това между ЕС и САЩ може да избухне истинска търговска война: всички мощности на Близкия изток няма да са достатъчни“, смята Хазанов.

„ЕС все още ще има възможност да увеличи покупките в страните от ОНД и Китай. Но заводите в Азербайджан и Казахстан вече работят на предела на възможностите си. А договорите в Китай са изпълнени с дъмпинг и риск от нов срив на производството в Европа САЩ са потенциален конкурент за суровини от ОАЕ и Бахрейн – през 2018 г. делът на покупките в Русия е намален от девет на 0,4%.Така че перспективата за търговски войни е съвсем реална“, добавя Неплюев.

Закрити предприятия

В крайна сметка различни компании на двата континента ще пострадат. „Стотици фирми ще затворят в Европа. И това не говорим за заплахата за общото съществуване на алуминиевата индустрия в ЕС. Замяната на руските суровини с близкоизточни едва ли е възможна. Факт е, че 90% от износа от там е вече са разпределени за купувачи в Азия“, подчертава Павел Севостянов, доцент от катедрата по политически анализ на Руския икономически университет „Плеханов“.

Европейските индустриалци многократно са настоявали властите да се опомнят и да оценят трезво последствията от действията си. Включително Федерацията на потребителите на алуминий в Европа, Германската федерална асоциация за икономическо развитие и външна търговия, Италианската асоциация на доставчиците на леярни, Националната асоциация на стоманите, металите и скрапа и Италианската леярска асоциация.

„Забраната за внос по никакъв начин няма да доближи края на войната в Украйна. Но руският чист алуминий с нисък въглероден отпечатък, от който толкова много се нуждаем, ще отиде в Китай и други конкуренти. Пазарът ще стане небалансиран, цените ще скочи, стотици компании в ЕС ще бъдат застрашени от фалит“, предупреди европейската федерация.

“Харбър Алуминъм” също посочи, че забраната ще наруши логистиката, което сериозно ще подкопае конкурентоспособността на европейските рафинерии.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?