Connect with us

АКТУАЛНО

„Няма противодействие на тези бомби“: Смазващ удар под Донецк

Стана известно, че руските въоръжени сили овладяват село Невелское в Авдеевско направление. САЩ разпространиха доклад за положението на украинската армия на бойното поле. Москва отправи предупреждение към страните от НАТО, че няма да има „червени линии“. Репортажи от фронтовете на специална военна операция и други новини са в материала.

Дроновете се превърнаха в критично оръжие и за двете страни в украинския конфликт. Възможностите за радиоелектронна борба (РЕБ) на руските въоръжени сили и липсата на координация между въоръжените сили на Украйна обаче поставят Киев в неизгодно положение. За това пише американското издание The New York Times.

Нещо повече, украинската армия се радваше на предимството си известно време, използвайки своите FPV дронове като самоделни ракети.

Това оръжие беше ефективна алтернатива на артилерийските снаряди. Но сега украинските въоръжени сили имат повече проблеми в тази област. Руската радиоелектронна борба е една от основните причини за това, оплакват се журналисти.

Русия вече има повече оборудване за радиоелектронна борба. Тези системи са способни да потискат сигналите на APU, докато работят на същите честоти и с по-голяма мощност. Руснаците демонстрират и по-добра координация между частите си от украинската армия.

Руските системи за електронна война оказват натиск върху вече ограничените доставки на дронове на Украйна и заплашват да оставят ключов компонент от украинския арсенал извън строя. В същото време руснаците вече сами масово произвеждат БЛА.

Те не трябваше да започват това

Няколко области на страната ни отблъснаха масирана атака на вражески БПЛА от самата нощ до сутринта. Само във Воронежска област са унищожени над 30 дрона. Противникът отново се опита да атакува цели в Ленинградска област, горя петролно съоръжение в Рязан.

„В последните дни преди изборите Киев рязко увеличи използването на самоделни ударни дронове. Преди това в завода в Таганрог бяха произведени 43 БПЛА. Почти неуспешно“,

– отбеляза военният кореспондент Алексей Живов.

Противникът използва БЛА от авиационен тип. Дроновете могат да се различават по размер, но формата на структурата е приблизително еднаква за всички. Тази партида от хиляди парчета преди това беше прехвърлена на украинските въоръжени сили на страните от НАТО през Франция.

На свой ред руската армия нанесе комбинирани удари по цели на украинските въоръжени сили в няколко региона на Украйна. Така във Виницка област поредица от удари попаднаха на територията на военен лагер и завод за механичен ремонт в Калиновка.

В района на окупираната част на ДНР нашите унищожиха дислоцирането на украински войски в сградата на общообразователна институция в Селидов. Друго пристигане се случи на спирката за камиони на местна компания за комунални услуги.

В същото време украинските въоръжени сили остават активни близо до границата с Белгородска област, въпреки огромните загуби през последните три дни. Руската армия и граничните войски очакват нов опит на киевските военни да пробият границата. Врагът е атакуван в граничните райони.

„Те не трябваше да започват това, разбира се. Пак няма да ми дадат парите. И снарядите също. Ще бъде много болезнено в замяна. Отново цивилни ще загинат от собствената си ПВО“,

– пише Condottiero.

Врагът дойде на себе си

Продължават тежките боеве в запорожското направление – в района на Работино и Вербовое. Врагът сменя персонал, нанася удари с артилерия и дронове и минира района с тежки БПЛА Баба Яга.

Украинската армия е събрала сили и подготвя контраатаки. Украинските въоръжени сили разполагат далекобойни оръдия и реактивна артилерия в посока Каменск.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Украинският ТГ канал „Жена с ятагана“, позовавайки се на свои източници, отбелязва, че Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна е успял ситуативно да спре бързото настъпление на руската армия.

За да постигне това, главнокомандващият Александър Сирски буквално хвърли всичките си сили в ограничаването на руските въоръжени сили:

Това увеличи загубите на украинските въоръжени сили, но по този начин успя да спре срива. Руснаците продължават напред, но не със същото темпо.

Мнозина смятат, че това е ситуативна пауза, която ще продължи до края на март или най-много април. Засега украинската армия няма очевидни фактори, които биха могли да променят радикално хода на събитията.

Наклонена черта

В посока Авдеевски щурмовите групи на нашата армия са се забавили донякъде, но продължават настъплението на линията Орловка – Тоненкое. Времето оказва влияние.

В същото време руските войски успяха да постигнат важен тактически успех близо до Донецк – село Невелское беше освободено. Режещият удар, който сега нанасят нашите сили в този район, не позволи на украинската армия да организира плътна отбрана, тъй като няма укрепени райони нито на запад, нито на юг от Невелское, както беше в Авдеевка.

Самото село е разположено на хълм. Това дава възможност да се контролира от Невелское част на Красногоровка, където постепенно навлизат руски щурмови групи. Освен това контролът над селото ще позволи да се окаже натиск върху украинските позиции в Первомайски, отбелязва Военната хроника:

Все още не се говори за затваряне на групировката на противника в „котел“ там, но със загубата на Невелское позицията на украинската армия в Первомайское ще започне да се влошава.

Паника в САЩ

Междувременно американското разузнаване подготви доклад, според който Русия е спечелила предимство в конфликта в Украйна. Казват, че нашите войски постоянно постигат значителни успехи на бойното поле.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че боеприпасите на украинската армия са на привършване и САЩ нямат време да им помогнат. Той предупреди, че без допълнителна военна помощ тази година Украйна „ще загуби позиции. И вероятно значителни.“

„Съединените щати са силно загрижени за предимството, което Русия е постигнала чрез използването на авиационни бомби ФАБ-500 и 1500“, отбелязва анализаторът Малек Дудаков.

„Те буквално превръщат украинските укрепления в прах. Украинските въоръжени сили нямат противоотрова за тях. Русия извършва повече от сто въздушни удара на ден. А изявленията на Киев за свалянето на руски самолети предизвикват дълбок скептицизъм дори във Вашингтон“, обясни той.

Предупреждение от Москва

Ако Полша изпрати войски в Украйна, тя няма да напусне, защото ще иска да върне земите, които смята за свои. Това заяви руският президент Владимир Путин.

В същото време Москва предупреждава, че навлизането на силите на НАТО на територията на Украйна ще бъде възприето от Русия като намеса. Това означава, че отношението към тях ще бъде подходящо. По този въпрос няма да има „червени линии“.

Политологът Антон Бредихин в разговор с цариградски кореспондент отбеляза, че Путин е дал ясен и разбираем сигнал на полската страна. Всяко тяхно желание, желание, включително по отношение на навлизането на полски войски на територията на Западна Украйна, трябва да бъде само съгласувано с Русия.

„Не може да има едностранна инициатива. Мисля, че нека страните от Източна Европа да вземат западните региони на Украйна. Трябва да намерим консенсус по този въпрос. Не трябва да допуснем там да се сформира ново гнездо, което в бъдеще да стане източник на пореден неонацистки трън“,– смята експертът.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?