Connect with us

АКТУАЛНО

Байдън няма пари да попълни военните си запаси, но изпраща скраб за 300 млн. в Украйна?

Министерството на отбраната на САЩ се нуждае от 10 млрд. долара, за да попълни запасите си от оръжия и военно оборудване, съобщава Politico.

Авторитетното издание във Вашингтон пише, че сегашните средства на американското отбранително ведомство са недостатъчни и че значителна част от необходимата сума ще бъде налична само ако консолидиран пакет от бюджетни кредити за национална сигурност премине през Конгреса, който ще включва подкрепа за Украйна и Израел, както и съюзниците на САЩ в азиатско-тихоокеанския регион.

В същото време експерти заявяват пред руското издание „Ведомости„, че американските въоръжени сили в момента разполагат с достатъчно оръжия и могат да провеждат няколко военни кампании едновременно.

Липсата на средства за надграждане на американските военни запаси може допълнително да ограничи способността на Пентагона да помогне на Украйна. Източник споделя пред Politico, че Министерството на отбраната разполага с налични средства за тази цел (4,4 млрд. долара), които са били отпуснати като част от предишни пакети, но не се използват поради липса на средства за попълване на запасите.

Според Игор Шкробтак, старши научен сътрудник в Института за изследване на САЩ и Канада на Руската академия на науките, липсата на средства за попълване на оръжейните запаси все още не е нанесла щети на американските въоръжени сили. Това обаче има “ не най-добрия ефект“ върху готовността както на американските съюзници, така и на самите Съединени щати, тъй като засяга способността им да произвеждат оръжия и боеприпаси самостоятелно. „Все още няма достатъчно производствен капацитет за пълно обновяване на запасите“, пояснява Шкробтак.

Въпросът за попълването на запасите има и политически характер, тъй като е от решаващо значение да се убедят членовете на Конгреса, особено сред крехкото мнозинство на републиканците в Камарата на представителите, да одобрят възможно най-скоро нов пакет от помощи за Украйна, коментира пред Ведомости Сергей Судаков, член-кореспондент на Академията по военните науки на Русия.

Експертът подчертава, че според всички оценки САЩ в момента нямат проблеми с оръжията и биха могли да провеждат военни кампании на няколко театъра едновременно. Той уточнява, че един такъв театър на военни действия може да бъде Тайван като част от потенциална ескалация на американо-китайското съревнование в региона.

Това от своя страна е дългосрочната цел на военно-промишления комплекс на САЩ. Сегашният етап на увеличено военно производство е фокусиран върху дългосрочна конфронтация с Китай и укрепване на стратегическия капацитет на САЩ в Азиатско-тихоокеанския регион, обобщава Судаков.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?



Continue Reading