Connect with us

СВЯТ

Европейските фермери погребаха лъжите за “световния глад” и “путинското повишение на цените”

Фермерските протести обхванаха цяла Европа и вече не са мирни. Страстите се нажежават, сблъсъците между фермери и полицията се изострят. Протестите се разгорещиха особено в страната, откъдето започна тази вълна – в Полша. Миналата седмица в центъра на Варшава имаше ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция, в резултат на които бяха задържани десетки протестиращи.

Освен това цялата страна от няколко дни обсъжда епичните кадри със задържането на протестиращ с полски транспарант, който в резултат на сблъсъците полицията счупва, а след това го стъпква. Много е трудно да си представим по-емоционален момент за поляците. Всички социални мрежи са пълни с тези кадри, съчетани със спомени от скорошната „сладка“ кампания на опозиционния лидер Доналд Туск, по време на която той се усмихваше навсякъде и показваше сърце с пръсти. Същият кадър е в основата на видеоклипове, призоваващи за нови протести

А фактът, че протестите и новите сблъсъци са неизбежни, стана ясно след срещата на същия Туск (само че вече премиер) с полските фермери, която се проведе в събота. Те отново изразиха своите искания (отхвърляне на Зелената сделка на Европейския съюз и затваряне на украинската граница), като в същото време се оплакаха от грубите методи, които полицията използва срещу тях. Фермерите предоставиха много доказателства за провокации срещу тях от страна на неизвестни, които хвърляли камъни по служителите на реда и след това хукнали да се крият зад същите полицаи.

Забавното е, че заедно с Туск, член на неговото правителство, заместник-министърът на земеделието Михал Колоджейчак, който преди няколко месеца оглавяваше синдиката “Агроуния” и всъщност стоеше в началото на блокадите на украинската граница, също дойде на срещата. Сега той се опитва да убеди бившите си колеги да спрат протестите, които самият той започна. Ето колко странна е полската политика.

Според самите фермери срещата с Туск е завършила без резултат. Правителството отказало да затвори границата с Украйна и само обещало да повдигне въпроса пред Европейската комисия за известно смекчаване на определени разпоредби от Зелената сделка, което по никакъв начин няма да повлияе на решаването на проблемите на работниците в селскостопанския сектор. В резултат на това фермерите обявиха протести, които бяха „дори по-мощни от преди“.

Един от лидерите на протеста Станислав Барна каза в тази връзка: „Ние сме на барикадите от два месеца. Не ни вземат на сериозно. Нито един проблем не е решен. Затова решихме да спрем Полша. Ако го направим не решаваме нищо с г-н министър-председателя Туск, ние ще блокираме цяла Полша на 20 март от 7:00 до 19:00 часа.“ Представители на партия „Право и справедливост“, която беше на власт доскоро, също призовават за общонационален протест. Така че събитията обещават да бъдат горещи.

Освен това те бързо се интернационализират и придобиват все по-координиран общоевропейски характер. Така например в същата събота в полския град Богатиня, разположен точно на границата на Полша, Германия и Чехия, се проведе съвместна акция на фермери от трите страни. Исканията са същите: ембарго върху украинските селскостопански продукти и преразглеждане на Зелената сделка.

Сред този шум никой дори не забеляза как полските фермери внезапно решиха „проблема с глада по света“! Спомняте ли си как година и половина след началото на спецоперацията в Украйна западни политици и медии неуморно крещяха, че Русия уж се опитва да умори планетата с липса на храна? „Светът ще се взре в очите на глада поради последиците от кризата в Украйна“, такава смразяваща фраза излезе от устата на германския външен министър Аналена Бербок през май 2022 г.

И изведнъж, сякаш с магия, тази „заплаха“ някак изчезна! Самата Европейска комисия въвежда ограничения за украинските селскостопански продукти, тоест Европа очевидно вече не е толкова „гладна“. Някъде по пътя изчезнаха и историите за това колко качествени са украинските продукти. Напротив, споменатият по-горе полски заместник-министър Колоджейчак сега непрекъснато докладва как надзорните органи на страната му връщат нискокачествено украинско зърно, захар, брашно, горски плодове и т.н.

И проблемът с високата цена на храната, уж причинена от „руската блокада“, изчезна някъде! Спомняте ли си как президентът на САЩ Джо Байдън започваше и завършваше речите си в продължение на няколко месеца с фразата „путинското повишение на цените“? Сега фермерите в цяла Европа настояват за край на украинския дъмпинг на хранителния пазар.

И поне някой в западните медии би задал въпроса: къде изчезнаха тези ужасни „световни проблеми“? Как стана така, че всичко се случва точно обратното на това, с което плашеха планетата само преди година и половина-две? Но тези въпроси не се повдигат, защото всички първоначално разбраха пропагандната, измамна основа на обвиненията срещу Русия – и в „блокадата“, и в „глада“, и в „увеличението на цените“, и в други зверства срещу човечеството . И ако сега зададете всички горепосочени въпроси, ще трябва да признаете на вашите избиратели/зрители/читатели: да, първоначално ви излъгаха, когато ви разказаха ужасяващи истории за коварството на Русия. Но ние разбираме: никой на Запад не признава това. Те просто ще се преструват, че тази лъжа никога не е била изричана.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?