Connect with us

ТЕМА

ЕВРОПА ОТНОВО ПРЕД БЛОКАЖ?! Вулканът в Исландия на косъм да се взриви!

800 земетръса за 24 часа разкъсаха домове и пътища, зейнаха пропасти, лава тече под краката на хората

Е вропа отново е изправена пред опасността да бъде блокирана заради изригнал вулкан, както това се случи през 2010 година.

Времето на изчакване изтече, всеки момент се очаква Исландия да гръмне. Разтопена лава пълзи под градовете й, вдигат тревога учените.

КОШМАР: Обявено извънредно положение в Исландия!

Предстоящият вулканичен взрив в Исландия е само началото на нова ера на изригвания, които ще продължат векове, като натрупването на магма под крайбрежния град Гриндавик сигнализира, че предстои още по-голямо количество лава, предупреждават сеизмолозите.

Паниката в Исландия идва само броени дни, след като Италия също се подплаши от вулкана гигант под територията й и обяви готовност за масово изселване.

ИДВА ЛЕДНИКОВА ЕРА, БЪЛГАРИЯ В ЗОНАТА: Вулканът чудовище Campi Flegrei е активен!

Вулканът Fagradalsfjall на полуостров Reykjanes е реална заплаха, като Метеорологичната служба на Исландия казва, че „вероятността от вулканично изригване е висока“ и може да се случи по всяко време.

https://www.youtube.com/watch?v=OQ4ZrZYaT_E

След 800 години бездействие, изригване през 2021 г. отбеляза началото на нов цикъл на вулканична дейност и сега вулканологът от Кеймбридж Клайв Опенхаймер казва, че този взрив може да е поставил началото на „нова еруптивна фаза“, която може да продължи векове.

Времето най-накрая изтече“, каза Едуард У. Маршал, изследовател в Северния вулканологичен център на Университета на Исландия, пред Live Science . „Можем да се подготвим за още няколкостотин години изригвания на Рейкянес.“

Регионът е разтърсен от повече от 800 нови земетресения от полунощ, като експертите предупреждават, че магмата се издига все по-близо до земната повърхност, подхранвайки страховете за предстоящо вулканично изригване.

 

Хиляди земетресения през последните няколко дни превърнаха рибарската общност Гриндавик в „призрачен град“, като 4000 жители бяха принудени да се евакуират.

Тези, на които беше позволено да се върнат в имотите си с спешни служби, за да съберат вещи, получиха нареждане да се евакуират вчера, след като исландската метеорологична служба съобщи, че нейните измервателни уреди са открили повишени нива на серен диоксид – възможен индикатор за изригване.

 

Видеоклиповете показват апокалиптични сцени в изоставения град, с разкъсани домове и зейнали пропасти, отварящи се по пътищата.

Майката на четири деца Magga Huld AfaÖmmudóttir, на която бяха дадени само седем минути да събере нещата от дома си в понеделник, каза, че семейството й е останало без дом, след като ужасяващи земетресения напълно разрушили имуществото им.

„Петък беше ужасен, земетресенията не спряха много часове, но напуснахме къщата си в петък вечер в 21:00 с дрехи за два дни и две кутии фотоалбуми, след което просто планирахме да дойдем на следващия ден, за да вземем още“, казва Мага за MailOnline.

Споделяйки видеото от дома си, Мага описа опустошението си от загубата на къщата, за която тя и съпругът й са работили години, за да я купят.

Кадри показват как нейният дом е изтръгнат от основите си от силата на безмилостните земетресения, принуждавайки семейството да избяга в петък, като вземе само няколко вещи.

Около 4000 жители бяха евакуирани от Гриндавик в събота сутринта, часове след като Исландия обяви извънредно положение.

Югозападният полуостров Рейкянес беше разтърсен от хиляди трусове, откакто сеизмичен рояк удари на 25 октомври, като Исландия беше „на ръба“, тъй като очакваше Fagradalsfjall, само на няколко километра от Grindavik, да изригне.

В тази напрегната обстановка Европа е на тръни какви ще са последиците от изригването на вулкана. Ще бъдат ли блокирани самолетните полети и ще бъдат ли прекъснати комуникациите.

Последният път, когато това се случи, бе през 2010 година, когато събудилият се вулкан Ейяфятлайокутъл прекъсна комуникациите на стария континент.. Той се активизира на 20 март 2010 г., а на 14 април 2010 г. изригна и причини затваряне на въздушното пространство в почти цяла Европа, поради изхвърлената вулканична пепел на височина около 8,5 km в атмосферата.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?