Connect with us

ТЕХНОЛОГИИ

ЕС започва голямото следене в онлайн платформите

Новите правила, известни като Закон за цифровите услуги (Digital Services Act – DSA), влязоха в сила миналата година за най-големите световни платформи, включително Facebook и TikTok. Но вече законът ще бъде прилаган към абсолютно всички компании, с изключение на най-малките, пише France 24.

Когато Европейският съюз предлага закона през 2020 г., беше под предлог: да укроти необузданата западна онлайн среда, в която според Брюксел компаниите не правят достатъчно, за да блокират незаконно съдържание, и не действат достатъчно, за да защитят потребителите.

Имаше вълна от проучвания, инициирани от Европейската комисия, за да се изследват най-големите платформи за това как се справят с редица опасения от защитата на потребителите до активността на децата онлайн, посочва материалът.

Досега ЕС е започнал официална процедура за нарушение срещу социалната платформа X (бивш Twitter) на технологичния милиардер Илън Мъск, заради „незаконно съдържание и дезинформация“.

Наказанията за нарушения на DSA ще бъдат сурови, пишат от AFP.

Тези, които нарушават правилата, могат да бъдат глобени с до 6% от глобалния си годишен оборот, а при сериозни и повтарящи се нарушения дори да им бъде забранено да оперират в ЕС.

От събота ЕС официално ще може да налага санкции на компаниите, включително глоби, за всякакви нарушения.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Но отвъд перспективата за глоби, Александър де Стрийл от Центърa за регулиране в Европа (CERRE), коментира, че законът има за цел в крайна сметка да промени културата на цифровите фирми. „DSA е постепенна система, всичко няма да се промени за една минута и не на 17 февруари“, пояснява той, като добавя: „Целта не е да налагаме глоби, а платформите да променят своите практики.“

Задълженията за следенето на платформите ще бъде разпределено между Европесйката комисия, с нейния екип от повече от 120 експерти, и държавите от ЕС, отбелязва материалът. Комисията ще контролира най-големите платформи, но държавите ще трябва да създадат „координатори за цифрови услуги“, които да наблюдават по-малките фирми.

Фирмите с по-малко от 50 служители и оборот под 10 милиона евро (10,8 милиона долара) ще бъдат освободени от най-тежките правила.

Oт АФП припомнят, че законът влезе в сила през август за „много големи“ платформи, притежавани от Alphabet на Google, Amazon, Apple, майката на TikTok – ByteDance, собственика на Facebook Meta и Microsoft.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?