Connect with us

СЕНЗАЦИЯ

Бразилия предизвика истинска сензация на срещата ОПЕК+

Министерската среща на ОПЕК+ завърши с истинска сензация. Организацията на износителите се сдоби с нов приятел – Бразилия. Това сериозно увеличава тежестта на решенията на ОПЕК+. Защото именно Бразилия, заедно със САЩ, бяха страните извън ОПЕК, които увеличиха производството и пречеха на картела. Сега Бразилия застана на страната на ОПЕК, а не на Съединените щати.

Министерската среща на ОПЕК+, която се провежда веднъж годишно и беше неочаквано отложена от уикенда, завърши със сензационни новини и решение за намаляване на производството с 2,2 милиона барела на ден през първото тримесечие на 2024 г.

Бразилия ще се присъедини към ОПЕК+ през 2024 г., това потвърди енергийният министър на страната Александър Силвейра, а руският вицепремиер Александър Новак също потвърди това. Така от следващата година ОПЕК+ ще включва не 23, а 24 държави.

„Днес присъства министърът на Бразилия, който потвърди, че от 1 януари 2024 г. ще влезе в нашето партньорство ОПЕК+ и по този начин 24 страни вече ще си взаимодействат, за да балансират ситуацията на пазара“, каза Новак.

„Това, разбира се, означава укрепване на ОПЕК+. Когато ОПЕК беше създадена за първи път, тя контролираше почти 50% от световното производство. Въпреки това, постепенно страните извън ОПЕК, включително Съединените щати, произвеждаха все повече и повече, а делът на класическата ОПЕК стана по-малко от 40% и за да повлияе по някакъв начин на пазара, производството трябваше да варира значително. И тъй като основният производител в класическата ОПЕК беше Саудитска Арабия, именно тя трябваше радикално да намали производството, за да повиши цените на петрола на пазара. В резултат на това ОПЕК практически престана да влияе на пазара и затова беше създадена ОПЕК+, която включва Русия. Сега делът на организацията в световното производство надхвърля 50% и всеки участник може да намали производството не толкова радикално, че да повлияе на цените. Заедно с Бразилия делът в световното производство ще стане още по-голям, а тежестта на решенията на ОПЕК+ ще бъде още по-значима. Това е психологически важен сигнал, който най-вероятно ще тласне цените на петрола нагоре“, казва Игор Юшков, експерт в Държавния финансов университет и Фонда за национална енергийна сигурност.

Според Бразилския институт за нефт и газ към юли 2023 г. Бразилия е на девето място в света по производство на петрол и на първо място в Латинска Америка. В челната тройка са САЩ, Русия и Саудитска Арабия.

Важно е обаче какви квоти ще важат за Бразилия и колко наистина ще е склонна да регулира производството си, за да повлияе на цените.

Сега Бразилия няма възможност да увеличи производството, така че се интересува от присъединяване към ОПЕК. През следващите години обаче Бразилия планира да увеличи производството от три на пет милиона барела на ден. Те са взели инвестиционни решения за няколко дълбоководни офшорни проекта, които трябва да им позволят да увеличат производството. Ако Бразилия се съобрази с условията на ОПЕК+ и задържи производството, докато са готови нови производствени проекти, тогава това като цяло ще укрепи организацията. Но ако Бразилия иска да увеличи производството, игнорира организацията и я напусне, тогава ще бъде още по-лошо, отколкото ако Бразилия изобщо не се е присъединила към ОПЕК+“, предупреждава експертът.

Защото този „лош пример може да бъде заразен за много други членове на организацията“, обяснява той. „Този прецедент може да предизвика верижна реакция, когато всички членове, които могат да произвеждат повече, ще започнат да напускат ОПЕК+, за да увеличат максимално производството и да се насладят на плодовете от усилията на членовете на организацията“, добавя Юшков.

Въпреки това, тук и сега, появата на Бразилия в редиците на ОПЕК+, разбира се, ще помогне за покачване на цените на петрола, както и новината за ново намаляване на производството от 2,2 милиона барела на ден през първото тримесечие на 2024 г. От тях Саудитска Арабия ще намали производството с 1 милион барела на ден, Русия ще задълбочи намаляването на износа от сегашните 300 хиляди барела до 500 хиляди барела (300 хиляди барела петрол и 200 хиляди барела петролни продукти). Останалите страни от съюза ще намалят производството с общо 700 хиляди барела на ден.

Това е принудителна мярка за стабилизиране на пазара, която ще доведе до намаляване на предлагането и повишаване на световните цени на черното злато, смята Владимир Чернов, анализатор. През следващите месеци сортът „Брент“ ще се покачи до 88-90 долара за барел, прогнозира експертът.

Като цяло това е удобно ценово ниво за износителите. Бюджетът на Саудитска Арабия е 85 долара за барел. Руският бюджет, дори при сегашните цени на петрола, като се вземе предвид обменният курс на рублата, получава рекордни приходи.

„В руския бюджет за 2024 г. е заложена цена на петрола „Уралс“ от 71,3 долара за барел. Като се вземе предвид текущата отстъпка, това съответства на цена на „Брент“ от 83 долара за барел. Превишаването на тази стойност при обменен курс на долара близо до 90 рубли ще увеличи приходите в бюджета“, казва Владимир Евстифеев, ръководител на аналитичния отдел на „Зенит Банк“.

„Най-удобното ниво за всички страни, участващи в сделката на ОПЕК+, е нивото от 90 долара за барел „Брент,“ което те самите са казвали повече от веднъж, обещавайки да го защитават. Но ценовият диапазон от 80-100 долара също е приемлив за тях, тъй като решенията за допълнително съкращаване на производството бяха взети едва след като цената на „Брент“ падна под 80 долара и се задържа на това ниво за известно време“, обяснява Чернов.

Световните цени на петрола започнаха глобален спад през юни 2022 г.; оттогава цената на еталонния сорт Брент е спаднала с 31,62% – от 122 на 84 долара за барел, отбелязва източникът. От септември 2023 г., когато започна нова низходяща тенденция, петролът е загубил почти 12% от цената си. Ето защо ОПЕК+ многократно предприе мерки за намаляване на производството тази година – и продължава да подкрепя пазара.

Забавянето на световната икономика на фона на повишаващите се лихвени проценти на световните централни банки е виновен за спада на цените. В същото време възстановяването на китайската икономика след премахването на всички пандемични ограничения също напредва с по-бавни темпове от очакваното. По-специално, днес бяха публикувани данни за индекса на бизнес активността в производствения сектор на Китай, което показва намаляване на активността в индустриалния сектор, което оказва допълнителен натиск върху котировките на черното злато, тъй като търсенето на петролни продукти в Китай намалява на този фон, отбелязва Чернов.

Сред причините за спада на цените на петрола е и увеличаването на добива от страни извън споразумението ОПЕК+, а именно САЩ и Бразилия, както и превишаването на производствените квоти от някои участници, добавя Филип Мурадян, старши директор за корпоративни рейтинги на агенция Експерт РА. Ето защо е толкова важно Бразилия сега да застане на страната на ОПЕК+, а не на САЩ.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?