Connect with us

ПАРИ

Цената на златото достигна исторически връх. А Биткойнът…

Миналата седмица биткойнът и златото достигнаха исторически върхове. Оттогава и двата актива поставиха още няколко рекорда. Силната тенденция идва на фона на продължаващата висока инфлация в САЩ и Европа. В дългосрочен план тенденцията може да показва спад в доверието на инвеститорите в ключови валути и търсене на „сигурно убежище“.

Златото постави нов рекорд на 5 март, като се покачи до 2141 долара за унция няколко месеца след предишния си връх. Растежът му не спря дотук. Няколко дни по-късно благородният метал се доближи до границата от 2,2 хиляди долара, но все още не е успял да я преодолее. Като цяло през миналата година златото показа доста силна динамика – ръст от 17%, но и този ръст беше счетен за нещо изключително, отбелязва материалът.

Отбелязва се, че покачването на цените на златото се случва на фона на няколко важни събития и тенденции. Първо, през последните месеци доларът се обезценява спрямо други основни валути. Второ, в Индия, вторият по големина пазар на златни бижута в света, пролетният сватбен сезон наближава, което означава, че търсенето през следващия месец и половина може да се увеличи с десетки тонове. И накрая, централните банки продължават да купуват благородния метал: последните данни са за януари, когато обемът на покупките от регулаторите възлиза на 39 т. Тенденцията е съвсем ясна, с голяма вероятност ще видим нетни покупки на злато от страна на Централната банка през февруари-март.

На свой ред биткойнът за първи път пробива границата от 69 хиляди долара, поставяйки рекорд за първи път от ноември 2021 г. По-късно взе последователно 70 хил. долара и дори 72 хил. долара, като същевременно показа доста голяма волатилност с покачвания и спадове с единици проценти на ден. Спрямо миналата година скокът е трикратен, се казва в материала.

От доста време се говори, че златото може да бъде алтернативна котва за глобалната финансова система, тъй като доларът губи позицията си на единствената наистина световна резервна валута. Такива разговори се засилиха след замразяването на руски активи.

„Редовните покупки на злато от банките могат да се обяснят с плановете им да диверсифицират активите си в ситуация, в която доларът е спрял да расте, а евентуално намаляване на основния лихвен процент може да отслаби още повече щатската валута. Геополитическото напрежение е друг фактор, който трябва да се вземе предвид“, подчертава инвестиционният анализатор от BCS World Анатолий Ким .

„През последните две години корелацията между цените на биткойна и златото нарасна до средно 77%. Въпреки това е възможно имиджът на криптовалутата като „защитник“ да се засилва в известна степен“, отбелязва анализаторът на Finam Николай Дудченко. Той също така смята, че международното напрежение подкрепя златото, което е традиционен инструмент за натрупване и запазване на средства.

Що се отнася до биткойна, цената му може да падне в близко бъдеще или поради рязък спад в търсенето, или поради някакво напълно непредвидено развитие, прогнозира Генадий Фофанов, президент на инвестиционната платформа InvoiceCafe, пред „Российская газета“. Все пак в момента нищо не пречи на биткойн да расте и са възможни нови скокове на цените.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?