Connect with us

ФОКУС

Как НАТО планира да нападне Русия

Министерството на отбраната на Руската федерация публикува потенциален план за атака на НАТО срещу страната ни. Това може да бъде операция въздух-земя или въздух-море. Планът е разкрит подробно в списание „Военна мисъл“, издавано от военното ведомство.

Както отбелязват експерти от Министерството на отбраната, враждебните страни създават нов тип военни формирования, подходящи за нанасяне на бързи удари.

Агенция Regnum попита военни експерти: готови ли са руските въоръжени сили да отблъснат потенциални атаки от този вид?

„Всичко ще започне с един бърз удар“

В статията „Обосноваване на проблема за създаване на авиационна групировка в стратегическо (оперативно) направление“ с автори полковниците Е. А. Линник и В. И. Стучински се посочва, че днес специалистите на НАТО разглеждат възможността за създаване на нов тип военни части – обединени оперативни формирования (ООФ).

Предполага се, че такива групировки от войски ще бъдат междувидови, компактни, високомобилни и многосферни.

По замисъла на Запада, ООФ ще могат „за кратко време да нанесат цялостно поражение на противника, неговата административно-политическа и военно-промишлена инфраструктура във всички сфери на бойно влияние: земя, море, въздух, космос и информация .”

Излишно е да споменаваме кого НАТО назначава да играе ролята на точно този враг.

Линик и Стучински отбелязват, че най-вероятни са операции въздух-земя и въздух-море. Те могат да започнат с бърз глобален удар и едновременно с няколко масирани ракетни и авиационни атаки.

По-нататък – повече: най-вероятно преди началото на активната фаза на военните действия, обединените сили на противника „ще провеждат провокативни, демонстративни, информационни и други потенциално агресивни действия, включително с цел овладяване на ситуацията и проециране на мощ „, пишат авторите на статията.

Неслучайно в началото на март чешкият политолог Петр Друлак изрази мнение, че Северноатлантическият алианс може да готви провокация срещу Русия, за да започне война срещу нас.

„ Струва ми се, че част от естаблишмънта на НАТО наистина сериозно подготвя и планира война с Русия. Аз вече допускам и провеждането на операции с фалшив флаг,” казва Друлак .

Формула на войната

Потенциална атака на НАТО срещу Русия може да включва въздушно-земни, въздушно-космически и въздушно-морски операции – под концепцията за „глобален удар“. Това каза за IA Regnum военният експерт Анатолий Матвийчук

Ако сценарият се сбъдне, смята експертът, около месец преди началото на бойните действия на наша територия ще се активизират диверсанти. Тогава ще летят много разузнавателни самолети. И чак тогава Западът ще се опита да нанесе обезоръжаващ удар, за да пробие руската ПВО.

„ Те ще бъдат последвани от разузнавателно-ударни комплекси, ракети и самолети, които ще потискат стационарните и мобилни системи за ПВО. Те ще бъдат последвани от два-три ешелона щурмови самолети, след това последващ ешелон от допълнително разузнаване – и отново унищожаване на ПВО. Тази операция може да продължи от няколко дни до два-три месеца “, отбелязва Матвийчук.

Наземната фаза на операцията може да започне, когато Западът реши, че са потиснати всички държавни системи за управление, основните оръжейни системи, всички критични инфраструктурни елементи: производство, логистика, транспорт.

На „земята“ Западът се интересува предимно от две направления. В северното направление вероятно ще се опитат да откъснат Русия от Арктика и Балтийско море. На юг е възможен въздушен десант и последващи сухопътни ешелони в посока Румъния и нападение срещу Одеса с излаз на черноморското направление, както и военни действия на територията на Западна Украйна.

„ Въпросът за отделянето на особения случай – Калининградска област – ще бъде разгледан отделно “, добавя Матвийчук.

На свой ред Русия ще проведе военни действия като част от отбранителна операция, казва събеседникът на Regnum .

„ От момента на масовото излитане на ракети и самолети ще последва идентичен отговор, който ще се състои в поразяване на вражески пускови установки, летища, правителствени контролни пунктове и съоръжения на военно-промишления комплекс. Ако е необходимо, ще преминем към използването и на ядрено оръжие “, отбеляза експертът.

НАТО се готви

Разбира се, описаният по-горе сценарий е само едно от възможните развития. В същото време мисли за война между НАТО и Русия на Запад се изразяват не само от политолози и общественици, но и от официални лица на страните от алианса.

„ Честно казано, ако Украйна падне, наистина вярвам, че НАТО ще се изправи срещу Русия “, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в края на февруари .

Приблизително по същото време френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността за изпращане на европейски войски в Украйна. Да, по-късно Макрон по същество уж оттегли думите си, заявявайки нежеланието си „да влезе в логиката на ескалацията “, но Северноатлантическият блок продължава да ескалира ситуацията.

Не е нужно да търсите далеч за примери: от януари до май 2024 г., близо до руските граници, НАТО провежда най-мащабното учение – повече от 90 хиляди души – от края на Студената война, учението Steadfast Defender 2024.

Самият алианс заявява , че това са „многообластни учения, включително наземни, въздушни, морски, кибер и космически операции “.

НАТО като цяло не крие, че става дума за възможен конфликт с Русия, за който военният блок вече се готви .

Отговор на заплахите

В публикацията на списание „Военна мисъл“ се посочва, че бойният и численият състав на обединените сили на противника в мирно време може да достигне до 50–70% от войските, които ще действат по време на конфликта.

В същото време руските въоръжени сили са изправени пред трудната задача да сдържат агресията и да гарантират сигурността на страната.

„ По този начин горните фактори разширяват системата от военни заплахи за Руската федерация, които формират нови изисквания към нивото на сигурност на Руската федерация, една от ключовите роли в които играят въздушно-космическите сили“ , се казва в материала на експерти от руското министерство на отбраната.

Авторите стигат до извода: поради заплахата от създаване на Фронт на Обединените нации, руските въоръжени сили трябва да адаптират към това Въздушно-космическите сили (ВКС).

По-специално, нужно е оборудване на руските въздушно-космически сили с модернизирани самолети и БПЛА, въвеждане на съвременни автоматизирани системи за управление (ACУ) и подобряване на разузнавателната поддръжка.

Освен това, пишат Линник и Стучински, е необходим нов подход за организиране на бойното използване на авиацията – както в мирно време, така и във военно време, „за да съответства на съществуващите и бъдещи форми на използване и методи на работа на оръжията за аерокосмическа атака на противника. ”

„ Нашата страна […] ще предприеме адекватни отбранителни мерки за противодействие на заплахите за националната си сигурност “, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова .

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу също говори в началото на март за продължаване на укрепването и подобряването на състава и структурата на руските въоръжени сили „ пропорционално на възникващите заплахи за военната сигурност “ .

Мечти за невъзможното

Съединените щати се опитват да реализират концепцията за „глобален удар“ от около 40 години, каза в коментар за ИА Regnum Николай Костикин , експерт от Бюрото за военно-политически анализи .

Идеята обаче, че западните сили са способни да нанесат светкавичен удар срещу Русия с такава сила, че Москва да не може да отговори адекватно, не издържа на критика.

„ Американците следват добре изтъркан модел, където техните военноморски и военновъздушни сили представляват нещо непобедимо. Отдавна не е така.

Появиха се нови оръжия: хиперзвукови оръжия, БПЛА. Така концепцията им „ще имаме време да ударим, така че да не могат да ни отговорят“ вече е фантастична “, убеден е Костикин.

С него е съгласен и военният експерт Виктор Литовкин . По негово мнение, координатите на стационарните силози за изстрелване на ядрени ракети на сушата може да са известни на американските разузнавателни служби, но Русия също има морски (включително подводни) и въздушни и мобилни носители на ядрени бойни глави.

На свой ред докторът на военните науки Константин Сивков е убеден, че Русия може да отговори ефективно и без използване на ядрено оръжие.

„ Имаме превъзходство в системите за противовъздушна отбрана, в средствата за унищожаване във въздуха на противника – имаме ракети с по-голям обсег. Освен това разполагаме с по-ефективни системи за електронна борба “, заяви Сивков пред агенция Regnum .

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?