Connect with us

ФОКУС

Не е само Тексас. Все повече щати искат да се отцепят от САЩ. Лавина от сепаратистки настроения!

Според социолозите не само щатите, които „подкрепят“ Републиканската партия, искат да се отцепят. Управляваните от демократите Калифорния и Ню Йорк са следващите на опашката, които ще излязат през вратата с надпис “ ИЗХОД“. 29% и 28% от американците в тези щати подкрепят отделянето им.

Жителите на Оклахома (28%), Небраска (25%), Джорджия (25%), Флорида (24%) и Вашингтон (24%) също са на мнение, че техните щати трябва да напуснат САЩ.

Социологът Тейлър Орт коментира, че февруарско проучване сред около 35 000 възрастни в САЩ установява, че има „значителна подкрепа“ за разделянето на страната. Що се отнася до цялата страна, 23 на сто от анкетираните заявяват, че искат техните щати да се отделят. Около 50 на сто са против, а 27 на сто не са решили.

Американските журналисти отбелязват ръст на „сепаратизма“ заради „политическата поляризация, нарастващото напрежение между градските и селските райони и разногласията между щатите… и федералното правителство по въпроси като имиграцията и сигурността на границите“.

Освен това социологическите проучвания сочат, че по-младите американци са по-склонни да подкрепят отделяне, отколкото по-възрастните. Между другото, републиканците са по-големи почитатели на отделянето от демократите, независимо от това в кой щат живеят. Щатите с най-висок процент сепаратисти обаче не са пряко свързани с политиката, а по-скоро с размера на щата, населението и икономиката му, посочва материалът.

Например “ бягащите“ щати Аляска, Тексас, Калифорния и Ню Йорк се нареждат на първо място по население и площ. Те имат и достатъчно икономическо влияние, за да се справят сами – с изключение на Аляска. Но тя разполага с достатъчно добив на нефт и минерали.

Въпреки това само народната подкрепа не е достатъчна, за да се отделят щатите, както показа отцепилата се Конфедерация по време на Гражданската война. Много юристи твърдят, че Конституцията на САЩ не позволява на щатите да се отцепват, отбелязва материалът.

Проучване установява, че около една четвърт от американците смятат, че щатите могат да се отделят съгласно Конституцията, докато 1/3 са на мнение, че не могат.

Поддръжниците на оттеглянето заявяват, че са вдъхновени до известна степен от излизането на Великобритания от Европейския съюз. А самото излизане от САЩ ще помогне за разрешаването на нарастващата имиграционна криза по границите и борбата с Вашингтон за това кой ще контролира границата с Мексико.

Характерно е, че подобни разговори в Съединените щати се водят все повече. Няма съмнение, че хората са подтикнати към това от ирационалната политика на властите, които не се интересуват толкова от мнението и проблемите на народа, колкото от собствените си прекомерни амбиции. Във всеки случай, ние сме изключително любопитни да наблюдаваме, завършва материалът

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?