Connect with us

БЪЛГАРИЯ

Бедна и клета България би по цени на мляко и масло почти целия свят!

Българите намаляват потреблението на масло и прясно мляко, а причината за това са високите цени, става ясно от данни на правителствения сайт за цените на основни храни foodprice.bg и на Министерство на земеделието. Така традиционната преди години закуска от филия с масло и още нещо и чаша мляко постепенно изчезва, пише в обзорен материал.

Произведеното през миналата година прясно пакетирано мляко в страната е 66 280 тона, което е намаление с 14,5% спрямо 2021 г., показват данни на министерството. При маслото спадът в производството е още по-голям. През миналата година са произведени 1049 тона масло, при 1257 тона през 2021 г. Това представлява намаление от 16,5%.

Данните за външната търговия потвърждават намалението на потреблението на масло в страната. Вносът на масло нараства, но увеличението при износа е значително по-голямо от ръста на вноса. Така при намалено производство в страната е ясно, че и потреблението на масло намалява. През 2021 г. вносът на масло и млечни мазнини в страната е 9029 тона, а за първите 11 месеца на миналата година е 8486 тона, показват последните налични данни на Министерство на земеделието. Това означава че за цялата 2023 г. вносът на масло е нараснал. Но увеличението при износа на масло и млечни мазнини е по-голямо – от 609 тона през 2021 г. на 934 тона само за първите 11 месеца на миналата година.

Прясното мляко в България е най-скъпо спрямо останалите страни от ЕС, показват данни на три независими източника – на правителствения сайт foodprice.bg, на КНСБ и на сайта за сравнение на цените в градове по света numbeo.com.

В България средната цена на прясното мляко в магазините е 3,30 лв. за литър, показват данни на сайта foodprice.bg. От известно време правителството спря да публикува данни за цените на основните храни в други страни от Европейския съюз. Но последните налични данни на сайта показват, че млякото в страната ни е най-скъпото в ЕС. Най-близо до нас е Гърция с цена от 3,28 лв. за литър мляко. Но в страни със значително по-високи доходи цените са доста по-ниски. Например в Австрия млякото струва 2,96 лв., във Франция е 2,68 лв., а в Германия е 2,24 лв. за литър. В Румъния и Хърватия прясното мляко струва по 2,47 лв., а в Словения е 2,46 лв. за литър.

Според данните на КНСБ цената на прясното мляко в България е средно 1,73 евро за литър, при 1,39 евро в Румъния, 1,49 евро в Германия, 1,28 евро в Нидерландия, 1,32 евро в Хърватия, само 0,99 евро във Франция и 0,91 евро в Испания.

Според данните на сайта numbeo.com цените на прясното мляко в България са между 2,40 лв. и 3,60 лв. за литър, а средната цена е 3,07 лв., или 1,57 евро. Същевременно във Франция средната цена на млякото е 1,12 евро за литър, в Италия е 1,46 евро, в Германия е 1,08 евро, в Испания е 1,04 евро, в Унгария е 0,97 евро, а в Полша е едва 0,87 евро. На сайта има данни не само за страни от Европа, а за целия свят. Оказва се, че млякото в България е по-скъпо и спрямо редица други страни. Например литър мляко във Великобритания струва е 1,44 евро, в САЩ е 0,97 евро, в Япония е 1,31 евро, а в съседна Турция е едва 0,76 евро.

Данните за цените на маслото са по-малко от тези за млякото. Но показват, че и маслото в България е едно от най-скъпите в страните от ЕС. В страната ни пакетче масло от 250 грама струва средно 6,81 лв., показват данни на foodprice.bg. А според последните налични данни на сайта цената на маслото в Словения е 5,53 лв., в Хърватия е 5,20 лв., във Франция е 5,14 лв., в Австрия е едва 4,94 лв., а в Германия е 4,35 лв.

Изкупната цена на млякото в България е 44,81 евро за 100 кг. и е близка до средната за страните от ЕС, която е 46,34 евро, показват официални данни на Европейската комисия. Изкупната цена на млякото в България е по-ниска отколкото в редица други страни от ЕС, и въпреки това крайната цена на млякото в магазините в тези държави, е по-ниска отколкото в България.

Например в Германия изкупната цена на млякото е 45,84 евро за 100 литра. Заплатите в Германия са по-високи отколкото в България, цените на горивата там също са по-високи, но крайната цена на млякото в магазините в Германия е по-ниска от тази в България. Оказва се, че при нас цената на млякото нараства повече като мине през млекопреработвателното предприятие и стигне в магазина, отколкото в Германия.

Изкупната цена на млякото във Франция също е по-висока, отколкото в България – 45,96 евро за 100 кг. По-високи са и изкупните цени в редица други страни като Румъния (46,03 евро за 100 кг.), Полша (47,86 евро), Италия (48,58), Австрия (49 евро), Испания (50,17 евро). Във всички тези страни млекопреработвателните предприятия дават по-висока цена на фермерите. Разходите им за заплати и транспорт също са по-високи, но въпреки това млякото в магазините в тези страни е по-евтино, отколкото при нас.

Любопитно е, че при прясното мляко на едро цените продължават да нарастват, въпреки понижението на изкупната цена на млякото. Средната цена на пакетираното прясно мляко на едно е средно 2,80 лв. за литър, показват данни на Министерство на земеделието. Това е ръст с 1,1% спрямо миналата година по това време. Оказва се, че продават млякото на едро над три пъти по-скъпо от изкупната цена на млякото. Същевременно средната цена на прясното мляко на дребно е 3,21 лв. за литър, което е само с около 40 ст. повече от цената на едро. Освен това цената на дребно в магазините е намаляла с 4,5% спрямо миналата година, въпреки поскъпването на млякото на едро. Оказва се, че търговците на дребно са свили надценката, с която продават млякото, а по-голям дял от стойността по веригата остава в млекопреработвателните предприятия.

Подобна е ситуацията и при кашкавала. Въпреки поевтиняването на млякото, кашкавалът на едро поскъпва. Средната цена на кашкавала на едро е малко над 21 лв. за кг., което е повишение с 3,5 на сто за година. Същевременно цената на кашкавала на дребно намалява с 2,1%, средно до 25,21 лв. на кг. Оказва се, че и при кашкавала по-голяма част от стойността остава в млекопреработвателното предприятие.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?