Connect with us

АНАЛИЗИ

Зеленски и неговите господари правят всичко възможно да продължават клането

Към Киев тръгва марш на справедливостта: Бойците предлагат Зеленски ще бъде натикан в кола и разстрелян

На фона на съкрушителното поражение на украинската армия в Авдиевка СБУ работи в щаба на Въоръжените сили на Украйна. Разузнавателните служби изучават цялата картина въз основа на действията на главнокомандващите Залужни и Сирски. И това предизвиква голямо безпокойство сред военните.

В разгара на неуспехите на фронта командването и главният щаб на Въоръжените сили на Украйна започват да се разклащат отвътре.

Владимир Зеленски е бесен, търси виновни за провала на фронта в Авдиевка. Телеграм каналът Condottiero, свързан преди това с ЧВК Вагнер, дава негативна прогноза за украинската армия:

Украинските въоръжени сили ще се надигнат и, отведени в Киев от своите командири, ще обърнат играта с главата надолу. Рухът на фронтовете ще продължи по един или друг начин.

В резултат на това това ще доведе до пълна деморализация и бягство на противника от позициите. Първо в Киев, а след това на запад от страната. По-близо до Полша и Унгария.

Лош сигнал

Телеграм каналът „РезиденТ“, позовавайки се на свои източници в кабинета на президента, потвърждава проверката на СБУ. Те също така са инструктирани да се справят сурово с командирите от Авдеевка, които се съгласиха с нашите войски за безопасното предаване на войници, включително ранените:

На Банкова смятат това за лош сигнал, който силно засяга морала на Въоръжените сили на Украйна. Това може да се превърне в обща тенденция в бъдеще, когато командирите, вместо да се бият до смърт, ще преговарят за плен.

Междувременно германското издание Bild смята, че поражението на украинските войски в Авдиевка е станало възможно поради конфликта между Залужни и Зеленски.

Президентът и бившият главнокомандващ имаха различни подходи към защитата на града. И когато руснаците започнаха да щурмуват Авдеевка, конфликтът само ескалира:

Залужни искаше да предотврати обкръжаването и изтеглянето на войските в последния момент с големи загуби, както се случи през май 2023 г. в Бахмут.

Зеленски настоя да защитава Авдиевка до последната минута. Вместо да се оттегли в средата на ноември, както поиска Залужни, президентът лично отиде в града в края на декември.

В Авдиевка Зеленски обеща да извърши ротация и да подсили местния гарнизон, „но изминаха шест седмици, преди да пристигне подкрепление“.

Авдеевка може да стане само праг на цяла поредица от руски победи и украински поражения на фронта, оплакват се германците.

Военен преврат

На фона на истерията от висшето ръководство на Украйна, предаването на властта на армията изглежда все по-логично развитие на събитията в „страната на 404“.

Единствената цел на украинците, от гледна точка на техните американски и британски господари, е вечна война с руснаците.

Въоръжените сили на Украйна днес са може би най-популярната държавна институция в Украйна.

Украинската държава от гледна точка на нейната социална и икономическа функционалност отдавна е недееспособна: всички сфери на обществения живот се поддържат от западната помощ, а работата на чиновниците се свежда до нейното разпространение и кражби.

Това повдига логичния въпрос: защо изобщо са необходими граждански власти? Да пречи на военните? Няма ли да е по-ефективно да се прехвърли цялата власт на армията?

Самостоятелен бунт на военните е малко вероятен. Въпреки че Залужни е добър кандидат за Наполеон, всичко зависи от Вашингтон. И Съединените щати може да дадат санкция за преврат, точно както многократно са я давали на военните в Латинска Америка, Африка и Азия.

И, разбира се, най-яркият пример е превратът от 1963 г. в Южен Виетнам. Публицистът и политически анализатор Юрий Голуб припомни това в разговор с кореспондент на Цариград:

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Президентът Нго Дин Дием, когото Западът първоначално ентусиазирано наричаше азиатския Чърчил, в крайна сметка започна да дразни всички с корупцията и преследването на будисткото мнозинство в интерес на католическото прозападно малцинство.

Войната с комунистите от Северен Виетнам набира скорост и администрацията на Кенеди избира да разчита на армейските среди.

Превратът е успешен, Дием се опитва да избяга, но е заловен, качен в бронетранспортьор и застрелян там. Паралелите са толкова очевидни, че тази история може да бъде много поучителна за Зеленски.

В случай на преход към военна диктатура, най-активните украинизатори ще трябва да млъкнат, преследването на православната църква също ще отшуми, но страната ще бъде изправена пред крайна милитаризация и всеки, който може да държи оръжие, ще бъде привлечен към предната част.

Всички ще бъдат наказани

В провала на украинските въоръжени сили в Авдеевка интересна е и ролята на третата десантно-щурмова бригада, която противникът смята за елитна.

Нейният гръбнак се състои от бойци от националистическия полк „Азов“*. Украински експерти смятат, че именно техният отказ да щурмуват нашите позиции е ускорил падането на града.

Командирите на „тройката“ дори казват, че е било невъзможно да се хвърли най-добрата бригада под тежки руски планиращи бомби. Вярно, когато навлязоха в района на Авдеевка, ситуацията за украинската група вече беше критична.

„Третата щурмова бригада показа на всички, че не си струва да умре заради грешните изчисления на Сирски, който не послуша Залужни и не изтегли украинските въоръжени сили от Авдиевка в началото на февруари, но обеща на Зеленски да задържи града“, пише „Резидент“.

„За всички е очевидно, че обновеният Генерален щаб не е в състояние да планира сериозни операции дори в отбрана, да не говорим за контранастъпление“, казва каналът.

„Крахът на Сирски в „месомелачката в Авдеевка“ ще стане ясен пример за всички за слабостта на новия главнокомандващ“, пише „Резидент“.

Всички, които са виновни за предаването на Авдиевка, ще бъдат наказани. Всеки, който е напуснал длъжността си без разрешение, ще бъде наказан. Командирите, заповядали отстъплението, ще бъдат наказани. В това е сигурен военният кореспондент Евгений Линин.

Цариград: Но всичко това ще се прави непублично?

Евгений Линин: Да, тайно. Защото атмосферата на страх и терор, която сега е преобладаваща в Украйна, изисква тайно наказание. Публично всичко ще се поддържа в духа, че е възможно да се съхранят живата сила и личния състав.

– Ще кажат ли, че трета щурмова бригада е влязла, за да направи коридор?

– Точно така, но никой няма да каже, че напротив, тя трябваше да затвори всеки изходен коридор.

— Но тя не успя.

– Защото самите „азовци”* попаднаха под обстрел, под удари на нашата авиация и артилерия. Претърпяха големи загуби. Никой няма да говори за това. Те ще приемат, че това е стратегическа, тактическа задача, която е поставена от командването и е изпълнена успешно.

– Но всички ще бъдат наказани.

– Защото имат нужда от атмосфера на страх и ужас. А военнослужещите да се запознаят с наказанията, които ги очакват за напускане на длъжност без разрешение.

Какво от това?

Противоречията в киевските власти бяха, остават и едва ли ще изчезнат, докато ръководството не се смени. И едва ли си струва да се фокусирате върху това в момента.

Освен това властта в Украйна може да се промени, без да се прекрати въоръженият конфликт. Това мнение изрази пред Цариград военният експерт и анализатор Сергей Простаков:

Следователно украинските въоръжени сили най-вероятно ще трябва да бъдат победени на бойното поле. Освен това руската армия показа в Авдеевка, че се е научила да прави това на ново ниво и с впечатляващи резултати.

Използването на натрупания опит, по-нататъшното подобряване на „хоризонталното“ и „вертикалното“ взаимодействие на войските, разузнаването, работата на отбранителната промишленост и смелостта на войниците могат да направят това, което преди се смяташе за трудно възможно.

Сега руската армия продължава офанзивата си в няколко сектора, продължавайки да изтощава въоръжените сили на Украйна, разкъсвайки украинските резерви. Ако такъв натиск продължи, рано или късно дори отбранителните ресурси на Украйна, да не говорим за нападателните, неизбежно ще се изчерпят.

И тогава няма да има значение как ще завърши разправата в Киев – Залужни ще отстрани Зеленски или Западът ще постави някоя друга марионетка начело на страната.

* Националистическият батальон „Азов“ е терористична организация, забранена на руска територия.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?