Connect with us

ИСТОРИЯ

От Бигбенда в центъра на Лондон, вместо звъна на големия часовник е щял да звучи глас на ходжa

През 718 г арабите атакуват Европа на 2 фронта – Константинопол и Испания. Пробиват в Испания и я владеят 700 г след това. Хан Тервел ги разбива при Константинопол.

От 200 000 арабска армия оцеляват едва 5000 след битката с българите. Никой в древната история не е побеждавал такава огромна армия.

Византийският император Лъв III отчаяно търси помощ. Константинопол е имал само 2-3 дни преди да падне, ако не е бил Тервел.

Когато Лъв III вижда огромната българска армия си мисли, че българите идват да го довършат – заради последната война на Византия с България, която е била само преди 5 г.

Но те идват на помощ.

След разгрома от Тервел арабски хронисти пишат, че арабите най-много се страхуват от морето, халифата и от българите.

Изследвайки заслугите на българския хан Тервeл, английският историк Едуард Гибън пише, че „ако по негово време арабите бяха успели да съединят силите си на изток със тези на запад (Испания), днес в Кембридж и Оксфорд студентите са щели да сричат Корана, а от Бигбенда в центъра на Лондон, вместо звъна на големия часовник е щял да звучи глас на ходжa”.

В последствие Тервел е обявен за Кесар, най-високата титла равна на Император, канонизиран е като светец от Римокатолическата църква и го благославят 1300 години след подвига му.

via Мария Георгиева

КАДРИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ!

***

ТЕ СЕ ОПИТВАХА ДА НИ ГО КАЖАТ ОЩЕ ПРЕДИ 40 ГОДИНИ!

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА