Connect with us

ВОЙНА

Иран отвърна на удара на Израел

  • Адът се отвори над Израел, американските сили прехванаха над 70 дрона и три балистични ракети
  • В 23:00 на 13 април Иран изстреля първо дронове, а след това и балистични ракети към Израел. Това е първото директно нападение на Иран срещу Израел. То трая около 7 часа.

Израел се подготвя от няколко дни да бъде нападнат, след като Иран заяви, че ще отвърне на предполагаемия израелски удар този месец по сградата на иранското консулство в Сирия, при който загинаха 12 души, включително двама висши ирански генерали от елитните сили „Кудс“ на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

В същото време съюзниците на Иран – бойците на ливанската групировка „Хизбула“ и йеменските бунтовници хути – извършиха нападения срещу Израел, като първите изстреляха ракети по окупираните от Израел Голански възвишения, а вторите – пуснаха безпилотни самолети към израелска територия. На помощ на Израел се притекоха военните самолети на САЩ и Великобритания, базирани в района, и военната авиация на Йордания.

Тази сутрин в първото си публично изявление премиерът на Израел Нетаняху написа в социалната мрежа X – „Ние прехванахме всичко. Ние ги отблъснахме. Заедно ще победим”. В момента върви дипломатически натиск над Израел да не отговори на иранската атака. Израелският министър на отбраната заяви: „Нищо не е свършило“.

След въздушния удар на Иран по израелска територия експерти се опитват да прогнозират какъв ще бъде отговорът на Израел.

Според CNN, която се позовава на представители на президентската администрация на САЩ, Джо Байдън е заявил на Бенямин Нетаняху, че Вашингтон няма да участва в евентуална ответна атака срещу Иран. Междувременно неназован израелски служител заяви пред „Ню Йорк Таймс“, че израелският отговор ще бъде „координиран със съюзниците“.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Следва хронология на случилото се през нощта:

5:54 Вълната от ирански удари по Израел е затихнала, като атаката е продължила около пет часа, съобщи CNN, позовавайки се на американски служители. Жителите на страната могат да излязат от укритията. Израелски официални лица твърдят, че Иран е изстрелял 185 безпилотни летателни апарата, 36 крилати ракети и 110 ракети земя-земя към Израел, съобщава New York Times.

5:32 От територията на Ливан са изстреляни още ракети към Израел, съобщава катарският телевизионен канал Al Jazeera.

4:55 Изявление на Байдън във връзка с иранска атака срещу Израел. Той заяви, че свиква консултации със съюзниците от Г-7 в неделя, за да изработи отговор на иранските нападения срещу Израел. Американските съоръжения или сили в Близкия изток не са били засегнати. Израел успя да свали почти всички изстреляни от Иран ракети и безпилотни самолети с помощта на САЩ.

4:18 10-годишна бедуинка е ранена от шрапнел в пустинята Негев. Това съобщи говорителят на ЦАХАЛ контраадмирал Даниел Хагари. Той заяви, че Иран е изстрелял десетки балистични ракети по Израел, които са нанесли незначителни щети на военната база (именно от тази база Израел атакува иранското дипломатическо консулство в Сирия). Според говорителя на ЦАХАЛ повечето от ракетите са били прихванати от системата за противовъздушна отбрана с далечен обсег „Стрела“. Според него ракетите са били свалени предимно извън израелското въздушно пространство.
В същото време пресслужбата на службата за спешна медицинска помощ „Маген Давид Адом“ съобщава, че 31 души са потърсили медицинска помощ в Израел след началото на атаката.

2:53 Израелските медии твърдят, че заедно със съюзниците страната им е свалила 99% от иранските дронове и ракети.

2:41 Седем балистични ракети удариха военновъздушна база на Израел в пустинята Негев – израелски медии, както и иранската Tasnim. Авиобазата Ramon в Негев е била ударена от 4 ракети, съобщава Ал Джазира.

2:30 Иран изстреля около 150 ракети по Израел – 70 при първото изстрелване и 80 при второто, според ABC News.

2:21 На този етап има едно съобщение за взрив на израелска територия в Ум ал-Фахм, където живеят мюсюлмни.

2:15 Иран е пуснал нова партида дронове срещу Израел, съобщава тв Al Hadath

2:00 Йордански самолети са свалили десетки ирански безпилотни самолети, прелитащи през Северна и Централна Йордания и насочващи се към Израел, твърдят два регионални източника по въпросите на сигурността, представяйки това като драматична демонстрация на подкрепа от страна на Аман, който остро критикува поведението на Израел във войната му в Газа.

1:47 Сирени звучат в Ерусалим и южен Израел. Чуват се взривове – „Железен купол“ сваля дронове.

1:43 Представител ЦАХАЛ потвърди пуска на ракети от Иран към Израел и призова населението да следва инструкциите на тила.

1:33 Американската противовъздушна отбрана е успяла да прехване ирански безпилотни самолети, но броят и местоположението им не се посочват – CNN.

1:30 Израелската армия предупреди живеещите в района на Димона, където е разположен ядрен реактор, да бъдат близо до бомбоубежищата.

1:25 Представителят на Иран в ООН: Въпросът е приключен, но израелският режим може да направи нова грешка и тогава реакцията на Иран ще бъде много по-остра.

1:20 CNN: В ход е най-масираната в световната история атака с дронове

1:15 Президентът на САЩ Джо Байдън провежда консултации в Белия дом с ръководители на националната сигурност.

1:00 На места в Иран започнаха спонтанни празненства в подкрепа на атаката.

1:00 Ирански дронове прелитат над Дамаск, ирански ракети – над Басра, съобщава Ал Арабия.

00:30 Йордания даде достъп на израелските ВВС, които започнаха да прихващат дроновете на Иран минути след полунощ. Иранските дронове се прихващат от американски, израелски и йордански бойни самолети.

00:20 на 14 април – В Хайфа бе обявено извънредно положение, бомбоубежищата се отварят.

23:50 Общият брой на изстреляните дронове тази вечер достигна 230, след което бе потвърдено, че Иран изстрелва и крилати ракети.

23:45 Едновременно с въздушната атака на Иран, „Хизбула“ обяви начало на сухопътна операция против Израел. Проиранската групировка, както и движението Хашд аш-Шааби, започнаха да изстрелват ракети по Израел. На практика Израел е атакуван от територията на Иран, „Хизбула“ от Ливан, хуситите от Йемен, групировки от Сирия и Хашд аш-Шааби, която оперира в Ирак.

23:30 Йордания обяви извънредно положение и затвори въздушното си пространство час по-рано. Гражданските полети в региона рязко бяха ограничени – полети в момента има само над Ирак.

23:15 „Ние ще нанесем ответен удар“, декларираха от ЦАХАЛ. Израелската армия обяви, че съвместно с централното командване на САЩ и други партньори в региона реализира отбранителен план, за да прехване дроновете преди да достигнат територията на Израел. ВВС на САЩ вдигна във въздуха самолетите от базите си в региона в опит да бъдат прехванати иранските дронове, летящи към Израел. Американският самолетоносач Dwight Eisenhower също се насочи към региона.

23:10 „Злият режим ще бъде наказан“, заяви висшият ръководител на Иран аятолах Хаменей, военното министерство на Иран пусна цитати от Корана на своята интернет страница.

23:00 ч. на 13 април – Иран предприе военна операция срещу Израел малко след 23:00 ч. тази вечер. Срещу Тел Авив и Хайфа първоначално бяха изстреляни 50 дрона „Shahed“. Новината бе потвърдена и от Иран, и от израелската армия, съобщи Ал Джазира. Пентагонът бе уведомен за атаката. Минути след като започна атаката, бе съобщено за втора вълна от ирански безпилотници, след това – за трета вълна.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?