Connect with us

ПОЛИТИКА

Мутрата Борисов назначи ново правителство с неграмотен МП Главчев, Денков отново се държи като малоумен

  • Служебното правителство на Главчев се закле, парламентът заседава 5 минути
  • Денков шашна присъстващите като награби силно Марчето от село при предаването на властта на Главчев

Кабинетът „Главчев“ положи клетва в Народното събрание. Цялата церемония трая буквално няколко минути, след което председателят Росен Желязков закри заседанието.

Съставът на правителството остана същият с една-едиствена промяна – външният министър, който е Стефан Димитров. Това стана ясно буквално минути преди самото заседание на парламента.

За церемонията, в НС дойде и президентът Румен Радев заедно с вицепрезидента Илиана Йотова. Държавният глава направи обширен коментар преди да започне заседанието.

Ето и пълния списък с министрите в служебния кабинет:

Министър-председател – Димитър Главчев

Вицепремиер и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи – Стефан Димитров

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

Церемония по приемственост в изпълнителната власт се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет, след като членовете на служебния кабинет положиха клетва в Народното събрание. Правителството на Николай Денков сдава властта на кабинета на Димитър Главчев. И досегашният и новият министър-председатели подчертаха важността по организацията на изборите.

Денков призова Народното събрание да не прави промени в Изборния кодекс до провеждането на вота, който президентът насрочи за 9 юни и ще е 2 в 1 – за български и европейски парламенти.

Доверието в изборите било под въпрос и то трябвало да се върне. Един от индикаторите за това е дали ще има машини при гласуването. Защото ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че започва да хвърля сянка върху изборните резултати, подчерта Николай Денков. Членовете на отиващото си правителство били готови да помагат на новото с цел осъществяване на плавен преход във властта.

Главчев изчете предварително написана реч. Той заяви, че няма да се поддава на провокации, няма да влиза в дребнотемия и няма да позволи да бъде въвлечен в предизборни страсти и в лични амбиции. Служебният премиер обеща да работи за стабилност и единение в държавата.

Двамата премиери се здрависаха със старите и новите министри. Направи впечатление, че Николай Денков прегърна горещо досегашната вицепремиерка и външна министърка Мария Габриел от ГЕРБ. Това подир него направи и Димитър Главчев.

Любопитен момент е, че до Габриел в този момент беше досегашният финансов министър Асен Василев, който е началник на Денков по партийна линия. А Василев на 19 март обяви, че Мария Габриел е може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България. Повод за думите му тогава бе нейното действие по-рано през деня, когато тя внесе проектосъстав на Министерски съвет при президента с лица на ПП-ДБ, което не бе съгласувано с тях и се случи след провал на преговорите за ново правителство с партията на Габриел – ГЕРБ.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?