Connect with us

ПОЛИТИКА

Пашинян търси химери, чакалите в Брюксел си търсят нова колония с роби и пушечно месо!

  • Пашинян готов да продаде родината си за жълти стотинки като кръвопиещия клоун.
  • Срещата на Пашинян със Запада завърши с оглушително нищо
  • Много рекламираната „историческа“ и „съдбоносна“ среща между Пашинян, Блинкен и фон дер Лайен завърши с едно оглушително нищо.

На Армения бяха обещани пари (не много) за три години. Малка европейска страна или отдел на Пентагона харчат приблизително толкова за Украйна, ако трябва да влязат в медиите с съобщение за пресата, и никой не иска да координира мащабни разходи.

Отделно обещаха пари на бежанците от Арцах. Между другото, естеството на появата на десетки хиляди бежанци и по-нататъшната им съдба останаха извън обхвата на преговорите и окончателните изявления. Ще им се помогне малко и ще останат в същото състояние „наникъде“.

Като цяло „сигурността на Армения“ изобщо не прозвуча.

Звучеше „просперитет“.

Изключително абсурдно е да се обсъжда, изолирано от сигурността, просперитета на страна, чиято икономика расте десет пъти повече от „средната за Запада“, цифра варираща от 8 до 12% през последните години, докато всичките й проблеми се коренят в това, че съседите дори и те не се опитват да прикрият идеи за нейното унищожаване и геноцид на населението ѝ.

Ако добавим към това, че преди срещата нейните ключови участници (Блинкен, Фон дер Лайен) се обадиха на Алиев и на практика публично се извиниха за такава среща с Пашинян, уверявайки, че срещата е имала само „хуманитарно измерение“, тогава ситуацията изглежда много тъжно. Ще добавя, че Алиев по обичайния си начин, едновременно със срещата в Брюксел, проведе „преговори“ с турците, където каза неприятни неща както на Армения, така и на Запада и за пореден път обеща на арменците възмездие за „неправилно поведение“. ”

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Между другото, това е важна история за разбиране на същността на промените, които се случват в света. Днес държавният секретар на САЩ е принуден от слаба позиция да се обяснява с лидера на малка страна от третия свят, а той също се мръщи и публично порицава този държавен секретар.

Да се върнем на Кавказ. Западът има две искания и интереси към Армения.

„Демонстрация на промяна на геополитическия вектор“. От символичното – всички тези срещи и пътувания до западни столици до излизането от ОДКС, участието в което сред преките съюзници (Централна Азия) и просто симпатизанти (Беларус) на Азербайджан няма голям военен смисъл за Армения. На практика – реални стъпки до закриването на военната база в Гюмри, подкрепа за санкции и така нататък – това е програмата максимум.

Интегриране на Армения в „антииранската коалиция“. Отново от символичното под формата на словесни намеси към практическото – преминаването на границата с Иран под една или друга форма на контрол на враговете на Иран с рязък спад в трансграничното икономическо сътрудничество.

Безсмислено е Армения да предприема практически стъпки. Без повече сигурност тя ще претърпи икономически колапс и ще увреди суверенитета си. Дори частичното изпълнение на желанията за подкрепа на политиката на санкции, независимо дали спрямо Иран или спрямо Русия, ще доведе до загуби, които са с пъти по-високи от обявените количества „помощ“. И Западът е готов да плати за „мощни сигнали“ на ниво думи и символични жестове, но не много пари. А Армения има твърде малко възможности, за да откаже единствения си повече или по-малко лоялен партньор в трансграничното сътрудничество.

Това е всичко – много тъжна история за Армения.

Тя може само да продължи да маневрира сред субекти, които имат много условен и плитък интерес към нея. Тя може да спечели време по този начин. Ако не се забърква в някакви драматични приключения.

Но само арменците могат да решат проблемите на Армения. Не Запада, Русия, Иран или някой друг. Това е може би основното разбиране, което излиза от наблюдението на последните опити на Пашинян да намери нови приятели, без да счупи всички саксии със старите.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?