Connect with us

ПОЛИТИКА

Асен Василев: ГЕРБ е мафията в България

Асен Василев обясни, кой е мафията в България

Мафията е този или тези, които са я накарали да направи това действие. Трябва да питате нея (Мария Габриел – б.р.) коя е мафията. Мафията е това ти да се скриеш зад 4 дами и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани министри при президента. Не знам дали Борисов е сам е взел тези решения, дали цялата тяхна изпълнителна комисия, дали е имало други. Не знам как се взимат решенията в ГЕРБ. Това каза финансовият министър в оставка и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в предаването на „На фокус“ по Нова тв, пише Фокус.

Според Асен Василев е имало влияние от друга политическа сила, но това били само предположения. Попитан дали смята Мария Габриел за независим човек, той заяви, че според него „да внесе при президента папка с имена, без да е питала министрите, и без да ги е съгласувала с нас, да каже: „Аз изпълних мандата“, и да не каже, че не е питала министрите и нас – не мисля, че това е действие на независим човек„.

По думите му един от по-политическите натоварени избори е да избереш човек, който е бил председател на НС от една основните политически сили, каза той по отношение на Димитър Главчев, който бе посочен от президента за кандидат за служебен премиер.

Попитан дали твърдението му е въпреки противопоставянето на Бойко Борисов шефът на Сметната палата да е посочен за служебен премиер, Асен Василев отговори: „Нека да кажем, че противопоставянето е леко проформа. Мисля, че сме видели достатъчно добри театрални заложби„.

По отношение дали би било грешка сегашният вътрешен министър да Калин Стоянов да остане на поста и в служебния кабинет, Василев отговори, че той не се е справил с организирането на честни избори.

В съвременната ни история има един министър на вътрешните работи, който успя да ограничи купения вот и машинациите на изборите – той се казва Бойко Рашков. На последните избори с министър Калин Стоянов видяхме две неща – над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно, че той не се справи със задачата да се организират честни избори, каза още Василев. И допълни, че има притеснения да не се направят отново манипулации на изборите.

„Искам да припомня на Борисов – когато ГЕРБ загуби изборите през юли и ноември 2021 г, нямаше министерство на електронното управление. То беше създадено за първи път в кабинета „Петков“. Машините тогава ги управляваше „Информационно обслужване“ с ръководител Ивайло Филипов, който е десета година там. Ако някой мисли, че някой е манипулирал машините, организацията, която се занимава реално с изборите, е „Информационно обслужване“. Ръководителят е назначен преди 10 години от ГЕРБ и не е сменян нито по време на служебните кабинети на Радев, нито в кабинета „Петков“, нито по време на кабинета „Денков“, каза още той.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?