Connect with us

ПОЛИТИКА

Румен Радев посочи кой ще е служебният премиер

Президентът Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от „Дондуков“ 2.

Президентът взе това решение, след като през последните два дни разговаря с всички лица, които могат да заемат поста според последните промени в Конституцията.

Държавният глава се срещна с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев и двамата му заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

В списъка с потенциалните кандидати беше и омбудсманът Диана Ковачева, която обяви, че предстои да депозира своята оставка пред Народното събрание, тъй като скоро ще положи клетва като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург.

След решението на президента според Конституцията служебният премиер трябва да предложи състав и структура на служебното правителство, което ще бъде назначено от държавния глава. След това трябва да бъдат насрочени нови парламентарни избори в двумесечен срок.

В петък депутатите приеха спешни законодателни промени, според които назначеният за служебен премиер ползва неплатен отпуск от досегашната си длъжност по време на своя мандат.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro