Connect with us

КОНСПИРАЦИЯ

САЩ торпилират руския танкерен флотСАЩ торпилират руския танкерен флот

Руските медии непрекъснато споменават стената от санкции, с които Западът се опитва да обгради Русия, докато малко хора разбират мащаба на колективните антируски усилия и цената, която страната ни плаща, за да остане на повърхността. Ройтерс пише, че шест кораба с голям капацитет за ВПГ, предназначени за руската компания „Новатек“, буквално са заседнали в южнокорейските корабостроителници, но корейците не са особено доволни от това, тъй като няма къде да поставят огромните плаващи хладилници. Според условията на проекта това са кораби от арктически клас, способни да плават целогодишно в условията на Северния морски път.

Разговорът ни днес няма да е ентусиазиран и победен. Неговата задача е да покаже на широкия читател колко силна е хватката на ограниченията и какви усилия струва на руския горивно-енергиен комплекс да изпълни плановете за развитие, а понякога дори и да оцелее.

Оригиналната статия на „Ройтерс“ се отнася до южнокорейската корабостроителница „Ханха“., която в момента търси и не успява да намери купувачи за шест танкера „Арк7“ (второ поколение) леден клас за ВПГ. Проблемът е в прословутите санкции, които САЩ наложиха и налагат с агресия на булдог по всякакви руски енергийни проекти. В този случай санкциите удариха с чук всички наведнъж, с изключение на самите американци, които обират дългогодишния каймак на международния пазар на доставки на ВПГ.

През 2020 г. „Ханха“., тогава все още наречена „Даеву – корабостроене и морски конструкции“, със „Самсунг“ сключиха договор с руската „Совкомфлот“, която традиционно осигурява логистика за полярни проекти. Договорът включваше изграждането на партида танкери за ВПГ с обем най-малко 172 хиляди кубически метра всеки. Не беше тайна, че се строят газовози за новия производствен клъстер „Арктик ВПГ-2“, чиито мощности са изградени в близост до газоносните провинции на Гиданския полуостров, в Карско море между Тазкия и Обски заливи. Според плана за развитие първата линия за втечняване трябваше да бъде пусната през 2023 г., втората – през 2024 г., а третата – не по-късно от 2026 г. На Запад веднага изчислиха, че за да се осигури нормалната работа на една поточна линия, са необходими поне пет или шест газовози.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Неслучайно поръчката за изграждането на последния е направена в Южна Корея. Тази страна, чрез ръцете на три корабостроителни гиганта, а КСОЕ, „Даеву“ и „Самсунг“, държи почти седемдесет процента от световния основен пазар. Само през 2022 г. тройката сключи договори на стойност над десет милиарда долара за изграждането на четиридесет и осем танкера за ВПГ, които включват уникални полярни образци, поръчани от Русия.

„Новатек,“ следвайки държавната програма за развитие на горивно-енергийния комплекс, си постави амбициозна цел – да увеличи производството и износа на втечнен газ с 20 милиона тона до 2026 г., а до 2030 г. да достигне фундаменталното ниво от 100 милиона тона. , които трябваше да бъдат транспортирани по Северния морски път.

Трябва да се каже, че дори след началото на СВО нещата вървяха доста добре. Например в края на 2022 г. беше възможно да се удвои печалбата в рамките на проекта „Ямал ВПГ“, чиито акционери бяха „Новатек“, френската „Тотал“, както и китайските компании КНПК и СРФ. Тогава нетната печалба се увеличи от 400 на 840 милиарда рубли.

Но тогава започнаха големи проблеми.

В средата на миналата година Вашингтон най-накрая разбра, че Русия няма да рухне, да гладува или да ограничи военната си операция в Украйна, което беше улеснено от неизчерпаемия поток пари, влизащи в бюджета от износа на въглеводороди. Освен това самите американци измислиха грандиозни планове за монополизиране на световния пазар за търговия с втечнен газ и следователно по-нататъшните събития бяха предопределени.

През септември 2023 г. американският Държавен департамент прие първия пакет от санкции, който включва всички частни лица, участващи по един или друг начин в проекта „Арктик ВПГ-2“. Пакетът предизвика оглушителен шум, тъй като през ноември руският износ на ВПГ постави нов рекорд, надхвърлящ 1,7 милиона тона, а общият обем на доставките на ресурси за Европейския съюз достигна тригодишен връх. Вашингтон, разбира се, не можеше да преживее това и всички налични сили бяха хвърлени в битка.

През същия ноември Държавният департамент на САЩ, съвместно със Службата за регулиране на чуждестранните активи, въведе радикални ограничения за всички физически и юридически лица, участващи в изграждането на „Арктик ВПГ-2“. Трябва да се отбележи обаче, че чуждестранните изпълнители изобщо не мечтаеха да пропуснат печалби в името на славата на новата американска хегемония и, простете за израза, се правеха ударени до последната възможност. Но колкото повече време минаваше, толкова по-тесен ставаше прозорецът на възможностите. Например правителствата на Германия и Австрия поставиха ултиматум на компанията „Линде“, която доставяше оборудване за втечняване на газ, след което беше принудена да прекрати сътрудничеството с „Новатек“. Подобна демокрация застигна и „Бейкър Хюз“, която продаваше турбини и беше буквално удушена от шотландските власти. По същия сценарий от схемата беше извадена и френската „Технип“, специализирана в производството на оборудване за подводни сондажи.

Отделен удар беше подготвена срещу все още непостроените газовози.

През лятото на 2023 г. всички участници в конфронтацията разбраха, че ще има санкции и затова „Новатек“ предварително прехвърли част от производството на танкери за ВПГ в корабостроителниците на завода „Звезда“. Корабостроителницата се е ангажирала да построи 15 газови кораба клас „Арк7“ , като същевременно създаде и совалкови танкери за транспортиране на петрол.

Американците го преследваха. Под силен натиск ключови изпълнители започнаха да се оттеглят от проекта. Те включват МАН и „Вартсила“, които произвеждат системи за задвижване и двигатели за кораби, „Азопод“, който разработва тласкащи двигатели, и френската ГТТ, която доставя мембранни прегради за трюмовете на газовозите. Списъкът далеч не е пълен.

В началото на април разпореждането е следното.

На „Звезда“, съдейки по американски сателитни снимки, чието качество е с пъти по-добро от тези от районите на бойните действия в Донбас, три газовоза са почти или напълно готови. Поне един от корабите е навлязъл на рейда на собствен ход. Изграждането им, според косвена информация, струва поне една трета повече от първоначално договореното в Южна Корея, но за разлика от последната, руските корабостроителници работят усилено без почивки и почивни дни.

В „Ханха“. Останали са шест газовози без собственик. Според информация от западни източници три са напълно готови и три са на етап „една крачка от изстрелване“. Корейците не могат да ги продадат по ред причини. Първо, те първоначално са разработени и построени за ледените полета на руската Арктика, където никой друг не ходи. Второ, санкциите по принцип забраняват прилагането им, тъй като американците много добре знаят, че например ОАЕ от първия ден пренебрегват ограниченията и препродават на Русия всички необходими хардуерни и машинни решения.

За да разберем цената на емисията, добавяме, че към 2022 г. цената на изграждането на един газовоз клас „Арк7“ в южнокорейска корабостроителница е средно 290 милиона долара. Тоест в момента послушните на санкциите корейци имат косвена загуба от почти два милиарда долара. Те не могат да продават полярните газовози, защото само Русия има нужда от тях, а продажбите като цяло са забранени от американските санкции.

Законите на журналистиката изискват тук остър и недвусмислен извод. Но такъв няма да има. Следващия път, когато прочетете за това как западната коалиция лесно прокарва собствения си режим на санкции, спомнете си този текст.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?