Connect with us

БЪЛГАРИЯ

Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ по върховете на МВР

Христо Иванов: Отстраняват всички ръководни кадри, които не се ползват с доверието на Пеевски

Служебният министър Димитър Главчев махна и последните хора на ПП-ДБ от ръководството на МВР. Той освободи Кирил Ценкин и Ивелина Дундакова.

Първият е бивш охранител на Кирил Петков от времето, в което Петков беше премиер и според вътрешния министър Калин Стоянов е бил налаган сега лично от лидера на ПП за шеф на предизборния щаб в МВР. Ценкин често беше даван като пример от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като назначение на Кирил Петков и как той слагал на такива ключови места охранителя си. Дундакова пък беше предложението на ПП-ДБ да заеме мястото на Калин Стоянов като министър при преговорите за ротацията.

На практика ПП-ДБ вече не разполагат с нито един представител в ръководството на МВР във време на избори, след като и главният секретар на МВР Живко Коцев, за който стана ясно, че е предложение на друг лидер на ПП-ДБ – Атанас Атанасов, бе освободен светкавично от правителството и президента Румен Радев покрай скандала с митниците. Така вече всичко се контролира от подкрепяния от Бойко Борисов и Делян Пеевски Калин Стоянов, който на практика си избра за временен главен секретар бивш свой заместник в ГДБОП Димитър Кангалджиев.

В същото време премиерът Димитър Главчев връща като зам.министър в МВР Стоян Темелакиев, който беше единственият уволнен от доскорошния министър-председател Николай Денков.заради потушаването на протеста срещу вече бившето ръководство на БФС през есента на миналата година.

По онова време Денков обяви, че именно Темелакиев е замествал Калин Стоянов, който бил на филмова прожекция. „Както знаете, по това време имахме заседание на МС. На него министърът беше заместен от зам.-министър Темелакиев. В един момент трябваше аз да кажа на зам.-министър Темелакиев – отивайте и си вършете работата. Така че определено имаше проблем с координацията“, каза тогава Денков. По онова време той обяви, че по отношение на вътрешния министър той виждал неадекватна оценка на обстановката. „Аз няколко пъти се чух вчера с него. Той ме уверяваше, че няма да има особени проблеми и не очаква провокации. Имаше и такива медийни изяви. Тази сутрин, отново като се чухме, неговият коментар беше: „Нищо особено не се е случило“, разказа премиерът в дните на скандала. Тогава Денков не отговори на въпрос дали министърът на МВР Калоян Стоянов е номинация на ГЕРБ и каза, че ще разказва за това „като падне правителството“. В същото време обаче натърти, е Стоянов лично настоял да работи с Темелакиев.

Темелакиев е заемал този пост в периода декември 2021 г. – август 2022 г. и юни 2023 г. – ноември 2023 г. Той е кадър на системата, изпълнявал е длъжността главен секретар на МВР през 2021 г. Магистър е по право от ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че няма да подаде оставка. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да бъде изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС“, заяви той пред журналисти.

Христо Иванов: Отстраняват всички ръководни кадри, които не се ползват с доверието на Пеевски

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че от ръководни позиции се отстраняват всички кадри, които не се ползват с доверието на Делян Пеевски. Така той коментира някои кадрови промени като освобождаването на заместник-председателя на ДАНС Петър Петров и назначаването на Стоян Темелакиев за заместник-министър в МВР, предава БНР.

„Ясно е, че се отстраняват всички, които не се ползват с доверието на Пеевски и всички, които се ползва доверието на Пеевски остават или се връщат на своята позиция. Това същото го виждате и в ДАНС. При заместник-председателите на ДАНС, които са назначени по едно и също време, единият бива махнат, а другият е оставен. Защо? Даже не става въпрос защо единият е махнат, а другият е останал. Защото вторият се ползва с доверието на Пеевски“.

Служебният кабинет махна от ръководството на ДАНС единствения човек, когото ПП-ДБ успяха да сложат през последните месеци в ръководството на специална служба. Служебното правителство прие решение, с което освобождава предсрочно Петър Петров от длъжността зам.

По темата с освободения от служебния кабинет заместник-председател на ДАНС и бивш депутат от ПП-ДБ Петър Петров съпредседателят на обединението Кирил Петков посочи:

„Отстраненият заместник в ДАНС е с абсолютно перфектната професионална история. Той беше отстранен. Другият заместник, ако си спомняте, беше човекът, който направи „фалшивия“ за мен сигнал по отношение на електронното гласуване. Загубихме 500 хиляди гласа. Премиерът Денков поиска оставката на този заместник-председател на ДАНС, който, между другото, е работило в КПКОНПИ по едно много специално дело – проверката на данните от американското правителство по темата „Магнитски“, касаещи господин Пеевски“.

Христо Иванов каза още, че в началото на предизборната кампания ПП-ДБ ще предложат ясна формула за управлението на страната след вота:

„Тя естествено ще стъпи на споразумението, което предложихме – като цели и като конструкция. Може да забележите, че в това споразумение господин Пеевски отсъстваше. Именно това се превърна в причината да бъде „взривено“ управлението. Ще продължим своята формула, но това стане когато имаме решение на нашите колективни органи“.

ОЩЕ НАЗНАЧЕНИЯ

В МВР като зам.министър е назначен още Тони Тодоров. Той е в системата на МВР близо 20 години, като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжност. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Шумен.

В Министерството на правосъдието от постовете си са освободени досегашните заместници Емил Дечев и Юлия Ковачева. Заместник-министър на правосъдието става Спаска Кинчева, която в периода от 2019 г. до 2023 г. е завеждала отдел „Досъдебен“ във Върховната прокуратура. Преди това, от 2016 г. до 2019 г. е прокурор в отдел „Специализиран“ на Върховната касационна прокуратура. Кинчева е била и прокурор при Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура и при Апелативна прокуратура – Велико Търново. Тя е съпруга на члена на Съдийската колегия на ВСС Драгомир Кояджиков.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?