Connect with us

ВОЙНА

Светът замря в очакване на катастрофа. Възмездието на Иран вече започна

Случайно идващата седмица рискува да стане решаваща за съдбата на новия световен ред като цяло и в частност на Близкия изток. Всички замръзнаха в очакване на отговора на Иран на неотдавнашния израелски удар по сградата на консулството в Дамаск, при който загинаха 13 души, включително седем офицери от Корпуса на стражите на Ислямската революция, включително двама с генералски пагони.

Първоначално всички подхванаха версията, че решителни мерки трябва да се очакват в следващите 48 часа след атаката. Но изминаха шест дни, а отговор все още няма.

Самите израелски власти също бяха сериозно разтревожени: те поставиха под оръжие допълнителни резервисти, предимно оператори на ПВО, отмениха ваканциите на военните, спряха работата на 28 дипломатически мисии в чужбина, някои дипломати бяха евакуирани, а войските бяха разположени по границите – “Цахал” се готви за всеки възможен сценарий. В самия Израел приложенията за навигация се провалят, като показват на местните, че са в Кайро или Бейрут

Техеран от своя страна продължава да ескалира, като или заплашва Вашингтон, наричайки го съучастник в атаката от 1 април, или призовава Белия дом да не пречи на отмъщението. С една дума, възмездието от устата на иранските власти изглежда като нещо подразбиращо се, неизбежно и необратимо.

Можем дълго да говорим как всъщност ще изглежда този ответен удар от военна гледна точка. Западните медии вече колоритно описват възможна атака от рояк дронове и балистични ракети. Оказва се обаче, че страховете им са неоснователни.

Първо, Иран вече в известен смисъл започна да отмъщава със задна дата: Коалиционният съвет на силите на ислямската революция, близък до духовния лидер Али Хаменей, съобщи, че загиналият в Дамаск генерал Мохамад Реза Захеди се е оказал един от архитектите на “Потопа на Ал-Акса“ – същата атака на 7 октомври, която предизвика настоящата израелска инвазия в Газа.

И този вид признание дава да се разбере, че няма нужда да се очаква голяма война в региона. Поне в близко бъдеще. По същество това изявление е ретроактивно отмъщение; Техеран сякаш казва: „Да, загубихме изключителен командир, но именно той унижи всички израелски разузнавателни служби.“ И разбира се, това, макар и косвено, е признание за собственото му участие в събитията от 7 октомври. Ако преведем от дипломатически на човешки, Иран, макар и неофициално, казва: „Да, ние имахме пръст в това и какво ще ни направите за това?“

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

От гледна точка на имиджа това признание обръща шахматната дъска с главата надолу: в най-тежката атака от 50 години Израел не може да отмъсти на организатора и затова се опитва да бомбардира ивицата Газа до каменната ера, като само от време на време си позволява да нанесе удар на ирански офицери, които работят директно с пълномощниците на Техеран.

Ето защо не трябва да очакваме пряка атака от страна на Иран срещу Израел. Вероятно всичко ще се ограничи до действията на същите тези опосредствени сили, особено след като тази тактика вече осигури известен успех.

Какъв? Преценете сами: виждаме как за Запада става все по-трудно да оправдае действията на Израел и за подкрепата му, Съединените щати и техните партньори сега трябва открито да се дистанцират от Тел Авив и в самия Израел в този момент време пламват протести с искания за оставката на Нетаняху и предсрочни избори. Рейтингът на премиера пада до мизерните 15% и с мъки изграденото коалиционно правителство рискува да се разпадне. А кой ще го замести (и дали изобщо ще има такъв) е голям въпрос. В края на краищата в Израел няма единство дори сред семействата на заложниците, държани от “Хамас”, по такива привидно ключови въпроси като операцията в Газа и необходимостта от нейното продължаване. Все още не е ясно как едно такова общество ще търси някакви допирни точки. Както и бъдещето на това общество.

И ако точно това е била целта на иранските власти, то те са успели да я постигнат без пряко участие. Следователно не трябва да се очаква нахлуване на КСИР. Но това не улеснява израелците.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?