Connect with us

СКАНДАЛ

Колониално репресивна политика на Брюксел спрямо Източна Европа

Смущаващ доклад уличи ЕС в лицемерие и пренебрежение към страните от Централна и Източна Европа!

Нито един гражданин от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) не е бил назначен на ръководна длъжност в институциите на ЕС през миналата година. Това сочи нов доклад, който хвърля светлина върху крайно недостатъчното представителство на региона в блока, пише RMXNews.

Публикуваният в понеделник доклад под надслов „Географско представителство в ръководството на ЕС през 2024 г.“ на консултантската компания European Democracy Consulting разкрива, че тенденцията за заемане на ръководни постове от западноевропейци се запазва. 73% от всички нови назначения през 2023 г. са от Западна Европа, което е значително повече от 35-те процентни пункта, регистрирани между 2018 и 2020 г.

В същото време през 2023 г. никой от Централна и Източна Европа не е възнаграден с лидерска роля, а тези, които получават такива възможности през 2021 г. и 2022 г., са съответно едва 2 и 4 %.

„Като цяло данните за 2023 г. и за тригодишния период 2021-2023 г. показват драматично влошаване на представителството на гражданите от ЦИЕ“, се посочва в доклада.

Пристрастията обаче са по-дълбоко вкоренени в по-широкия европейски политически пейзаж, отколкото само в Европейската комисия и Европейския съвет, където 33% от назначенията са направени през последните три години. Кандидатите от Централна и Източна Европа са пренебрегвани и за постовете, за които решенията се вземат от правителствата на държавите членки и техните представители и които съставляват 67% от всички назначения в институциите на блока.

В доклада са отбелязани стотици назначения на ръководни длъжности в институциите на ЕС, както и в консултативните органи и агенциите, като са обхванати 73 структури на ЕС и 539 служители. Разгледаните структури варират от Европейската комисия, Съвета и Парламента, през Европейската централна банка и Съда на Европейските общности, до органи като Европейската служба за борба с измамите и Европейския съвет за научни изследвания.

В препоръките си European Democracy Consulting призовава проевропейските гласове да не оставят резултатите от анализа на евроскептичните движения и призовава видните еврофили да „признаят липсата на подходящо географско представителство“ в ръководството на институциите на ЕС и нейното „вероятно отрицателно въздействие върху приобщаването на гражданите“.

Както отбелязва RMXNews, Централна и Източна Европа отдавна се възприемат като втора цигулка на по-доминиращите държави в Западна Европа, като мнозина се питат дали нежеланието на региона да се присъедини към прогресивния, либерален дневен ред, определян в Париж, Брюксел и Берлин, не е подсъзнателно пристрастие или съгласувано усилие да се държат кандидатите от ЦИЕ настрана от длъжности, на които могат да влияят върху изготвянето на политики.

Отношението на еврократите към Унгария, доскоро към Полша, а сега и към Словакия след избирането на левия националист Робърт Фицо за премиер и новоизбрания президент евроскептик Петер Пелегрини предполага, че мнозина в институциите на ЕС са доволни от държането на социално консервативните гласове извън светлината на прожекторите, заключва RMXNews.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?