Connect with us

СВЯТ

Шолц изиграл жесток номер на Урсула

Германският канцлер Олаф Шолц е блокирал възможността Урсула фон дер Лайен да поеме поста на генерален секретар на НАТО, замествайки Йенс Столтенберг, пише Die Welt.

Според изданието американският държавен секретар Антъни Блинкен е коментирал възможността с президента Джо Байдън, а през миналата седмица – и с Шолц.

Германският канцлер е бил категоричен, че постът е прекалено важен, за да бъде зает от христиандемократ от Германия, както и че тя е прекалено критична към руския президент Владимир Путин и това може да пречка в дългосрочен план.

Според британския The Sun в Лондон също не биха подкрепили Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната в кабинета на Ангела Меркел в периода 2013 – 2019 година. Тя беше често критикувана, че разчита прекалено много на външни консултанти и реално е намалила готовността на германската армия.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Сегашният министър на отбраната Борис Писториус пък се е заел да подготви Германия за война и преприема множество реформи, допълва и The Telegraph.

Урсула фон дер Лайен е само един от обсъжданите варианти да замени Столтенберг, чийто мандат изтече преди почти две години, но беше удължен заради войната в Украйна. В Алианса се съгласиха на няколко пъти да удължат мандата му, но сега се очаква той вече да бъде освободен от поста си през октомври.

След негативните коментари на Шолц, нидерландецът Марк Рюте вече изглежда все по-голям фаворит. Засега няма ясен коментар от негова страна относно бъдещо назначение. В протоколните кадри от срещата му с

президента на Украйна Володимир Зеленски в събота (17 февруари) в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността обаче се появи подсказка за бъдещите му планове. Във видеото двамата демонстрират приятелско отношение, а Зеленски коментира бъдещата му работа с думите, че се надява той да покани Украйна за член на НАТО.

Сред другите потенциални кандидати за поста са още и бившият министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс и испанският премиер Педро Санчес.

Урсула фон дер Лайен

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?