Connect with us

ФОКУС

Защо САЩ защитават Израел от Международния наказателен съд?

Израелският премиер Бенямин Нетаняху отново се обърна за помощ към САЩ. Този път той няма нужда от оръжие, а от защита. И то не от ирански удар или от действията на хуситите, а от Международния наказателен съд (МНС).

„Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън поиска Международният наказателен съд да спре своята „мерзост“. Мислите, че това е закъсняла реакция на факта на откриването на 160 украински деца живи и здрави в Германия, заедно с техните настойници? Същите онези деца, в чийто геноцид МНС обвини руския президент и комисаря по правата на децата Лвова-Белова? Не, не трябва да го мислите “, посочва главният редактор на IA Regnum Марина Ахмедова .

Факт е, че Съдът сериозно обмисля издаването на заповед за арест срещу Нетаняху и редица други израелски служители за престъпленията в Газа. И това не е като скалъпеното обвинение за „кражба на украински деца“, което повдигна срещу руския президент Владимир Путин .

Този път обвинението на МНС има повече от 30 хиляди основания – поне толкова са палестинците, които загинаха по време на израелските бомбардировки над ивицата Газа и килимните бомбардировки.

Израелците не стремяха особено да скриват, че се отнасят към палестинските цивилни, меко казано, с пренеблежение, ако не и с презрение, и не възнамеряват да ги щадят.

„ Израел, както виждаме, изравнява всичко със земята и създава хуманитарна катастрофа. Ивицата Газа е превърната в безжизнена зона, сега там се откриват масови гробове, където стотици хора са били хвърлени с вързани ръце “, разказва пред IA Regnum заместник-директоръ“т на Центъра за цялостни европейски и международни изследвания към Националния изследователски университет „Висша школа по икономика“ Дмитрий Суслов,.

Не е изненадващо, че МНС през януари определи събитията като геноцид. Израелските лидери се опитаха да се защитят по доказания начин – т.е., обвинявайки обвинителите в антисемитизъм.

Бенямин Нетаняху направо заяви , че издаването на заповед ще бъде „скандал и престъпление, основано на омраза към евреите “. Тази схема обаче не проработи.

След тези снимки и видеоклипове на множество жертви и разрушения в Газа, изявлението на турския президент Реджеп Ердоган , че Нетаняху е новият Хитлер, се посреща с разбиране в много страни.

Следователно МНС има всички морални основания за издаване на заповед – както и правни причини.

„ Ако Израел не признае Палестина за независима държава, това не означава, че МНС няма основание да издаде заповед. През 2015 г. Палестина се присъедини към Римския статут, а правната валидност на това присъединяване беше окончателно потвърдена през 2021 г. “, обяснява за Regnum руският политолог Антон Хащенко .

Но с голяма степен на вероятност съдът няма да използва това право – просто защото САЩ се съгласиха с молбата на Нетаняху и решиха да го прикрият.

Три мотива

За това Съединените щати имат три важни мотива. На първо място е имиджовия. „Издаването на заповед ще бъде сериозен удар не само за Израел, но и за Вашингтон, който де факто подкрепяше действията на израелците в Газа“, – обяснява Антон Хащенко.

Всъщност от самото начало на конфликта Вашингтон подкрепи не само действията на Израел, но и неговите оправдания, например тезата на Тел Авив, че атаката срещу болницата Ал-Ахли в Газа е извършена от самите палестинци.

Второ, има политически мотив. „ За Съединените щати не е изгодно техният най-близък съюзник да бъде в конфликт с институция, в която участват същите тези съюзници – а повечето западни държави са членове на Международния наказателен съд.

Да, Нетаняху в момента не се радва на голяма подкрепа в либералните кръгове, но той представлява страна, която е част от колективния голям Запад “, обяснява Дмитрий Суслов.

В настоящата ситуация, когато американската администрация се нуждае от единството на всички съюзници в борбата срещу „света на автокрациите“ (както го нарича президентът на САЩ Джоузеф Байдън ) или „новата ос на злото, представлявана от Русия, Иран, Китай и КНДР” (авторство на британския премиер Риши Сунак ), такова разделение е неприемливо.

Трето, Байдън не може да си позволи ново външнополитическо поражение по време на продължаващата предизборна кампания.

„ Произраелските настроения са по-силни сред републиканците, отколкото сред демократите. Така че, ако приемем, че се случи чудо и МНС все пак тръгне да издава заповеди, тогава Байдън ще попадне под нов порой от критики като слаб президент, който не е способен на нищо, който се провали в Украйна и се провали в Израел. Което може значително да намали шансовете му за преизбиране “, казва Антон Хашченко.

„Чудовищно лицемерие“

Затова американците вече са се намесили и, както изглежда, няма да има заповед. В края на краищата Вашингтон разполага не само с всички инструменти, за да принуди МНС да вземе „правилното“ решение, но също така и с опита в използването на тези инструменти.

„ Напомням ви, че МНС един път вече искаше да започне разследване срещу някои американски граждани в Афганистан, но заплахите от страна на Съединените щати да наложат санкции както срещу съдиите, така и срещу самата съдебна институция бързичко спряха този процес.

Мисля, че сега ще се повтори приблизително същото. МНС не посмя да влезе в конфликт с Доналд Тръмп и със сигурност не иска да има работа с интернационалистическата част от американския истаблишмънт, която се представлява от администрацията на Байдън “, казва Дмитрий Суслов.

Проблемът обаче е, че ако МНС в крайна сметка откаже да издаде заповед – без значение след пряко или задкулисно изнудване от страна на Съединените щати – тогава това ще бъде малка победа за Израел, но в същото време и голямо поражение за Запада като цяло. И с имиджови, и с политически, и стратегически последици.

„ Цялата тази история ще има изключително негативно въздействие върху авторитета на МНС, Съединените щати и колективния Запад. В очите на световното мнозинство отново се демонстрира чудовищно лицемерие, крещящ пример за двойни стандарти от страна на Запада и онези институции, които те контролират “, обяснява Дмитрий Суслов. Ако използваме примера с отношението на МНС към Русия и Израел, тази разлика ще бъде видима абсолютно за всички.

Всъщност има демонстративна разлика в отношението към западните държави (включително Израел, който, оказва се, може всичко, включително масови убийства) и незападните страни, които могат да бъдат обвинени във всякакви, вкл., и митични престъпления на политическа основа.

„ Това означава, че настоящите събития ще добавят аргументи пред Бразилия и други страни, които обмислят въпроса за напускане на тази абсолютно дискредитирана институция “, обобщава Дмитрий Суслов.

И ако излизането стане широко разпространено, тогава Западът, наред с долара, МВФ и идеята за либерална демокрация, ще загуби друг инструмент за контрол над света.

  • Нашата медия използва изображения създадени от Изкуствен Интелект.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?