Connect with us

СЕНЗАЦИЯ

МЪЛНИЯ! Европрокурор арестува Иван Портних

Кметът на Варна Иван Портних всеки момент може да бъде арестуван от европейските прокурори на Лаура Кьовеши! Компрометираният градоначалник предприе изпреварващ ход, като обвини в „груба политическа манипулация и брутално активно мероприятие преди местните избори във Варна“ прокурора в Европейската прокуратура Теодора Георгиева. Това стана на специален и спешно свикан брифинг от Портних преди час.

Става въпрос за преписка по описа на Европейската прокуратура от 2021 г., свързана с изграждането на рибарското пристанище „Карантината“ във варненския квартал „Аспарухово“.

Според Портних съществували съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева, която, твърди Портних, нямала никакво отношение към него. „Държа да подчертая, че европейският делегиран прокурор, който отговаря и провежда разследването, е прокурор Михаела Райдовска“, каза Портних.

Журналисти вече разкриха, че именно прокурор Михаела Райдовска е провалила разследването по „Суджукгейт“ срещу бившия депутат Живко Мартинов. Сега Портних с основание е нервен – този път далаверата може да бъде разплетена, ако се остави в ръцете на друг европрокурор, не на Райдовска.

След това той постави публично няколко въпроса, които според него били провокирани от работата по делото:

1. Извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследването и ако ги е извършила, на какво правно основание е станало това?

2. Свързана ли е Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ? (Така пише по медиите, оправдава се Портних.)

3. Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство, е назначен Йоан Каратерзиян, активист на „Зелено движение“ и член на „Демократична България“, който още преди началото на изграждането на пристанището е изразявал негативното си отношение към проекта?

Портних цитира данни, според които Каратерзиян е бил назначен като вещо лице по досъдебното производство на 31 юли, а община Варна била уведомена за това едва на 25 август. “ С други думи – виждате един огромен период и после много къс срок, явно много бързат“, каза Портних. След това той изрази подозрения, че скоро може да му бъде повдигнато обвинение или да бъде арестуван със заповед на Европейската прокуратура.

„Как така се оказва, че Йоан Каратерзиян е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на този проект от първия му ден. Заради тези сигнали и извършените огромен брой всякакви проверки проектът беше забавен и за това са всички тези спекулации защо така късно беше въведен в експлоатация.“

Историята на пристанището започва през 2017 г. Тогава Община Варна кандидатства по Програмата на Европейския съюз за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., в рамките на сектор „Инвестиции в съществуващи рибарски пристанища“ с проект за „модернизация и реконструкция на рибарско пристанище „Карантината“ във Варненския район „Аспарухово“. Безвъзмездното европейско финансиране е в размер на 8 млн. лв. (без ДДС). Останалите близо 6 млн. лв., необходими за строителството са за сметка на местния бюджет във Варна.

Условията по мярка „Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки“ изрично посочват, че е недопустимо подпомагането на изграждането на новопостроени пристанища или новопостроени рибни борси. Допустими са само инвестиции за подобряване на инфраструктурата на вече съществуващи рибарски пристанища.

Според разследването на журналисти обаче в местността „Карантината“ рибарско или каквото и да е друго пристанище не е съществувало преди получаването на средствата по европейската програма.

Строителството на пристанището започва на 21 май 2019 г., няколко месеца преди проведените тогава избори за местни органи на властта. До тогава мястото, на което сега се намира новото рибарско пристанище, е тесен и див плаж в южния край на Варненския залив, а единствената конструкция там е метален мостик, който навлиза на тридесетина метра в морето. Това е видно както от архивни снимки, така и от сателитни изображения и свидетелствата на местни хора.

По документи обаче пристанището „възниква“ още в края на 2016 г., няколко месеца преди подаване на документите за кандидатстване по проекта.

Тогавашният областен управител на Варненска област Стоян Пасев обаче открито обявява, че „на територията на Варна няма рибарско пристанище“, но че „вече има регистрирано такова и държавата е прехвърлили 4 дка площ за изграждането му“.

Пристанището е вписано в съответните регистри на 14 декември 2016 г., непосредствено преди подаването на проектната документация за европейско финансиране. Според източници на „Дневник“ към документите за кандидатстване са добавени и снимки на виртуалното пристанище направени с помощта на подвижни понтони, сглобени като плаващи кейове.

За това дали действително забавеното въвеждане в експлоатация на пристанището се дължи на сигналите, подавани от Йоан Каратерзиан, говорят следните факти, станали явни отново в хода на разследването на журналисти:

Още в началото на юли 2021 г. се оказа, че изграденото с европейско финансиране рибарско пристанище „Карантината“ ще може да приема едва 43 плавателни съда вместо 116, както бе заложено в проекта за изграждането му. Това стана ясно от отговорите на въпроси, изпратени от „Дневник“ до транспортното министерство. Причината за това беше, че въпреки осигуреното финансиране на пристанището липсват т.нар. „котви“, които са задърлжителни за всеки подобен пристан, по-голямата част от кейовите места не са оборудвани с колонки за снабдяване с вода, ток и интернет.

Според специалисти по експлоатация на пристанища пропуските са направени още при проектирането на „Карантината“. Липсва ли са т.нар. „кнехтове“ за привързване на лодки, а заложените въжета не отговаряли на стандартните изисквания за якост.

Днес журналисти изпратиха до централния офис на Европейската прокуратура в Люксембург въпроси, по повод казаното от варненския кмет Иван Портних. Отговорите ще бъдат публикувани веднага след получаването им.

EXPRESS TV

* * *

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА