Connect with us

ПАРИ

Германия стана за Тръмп идеална „боксова круша“

Американският президент Доналд Тръмп използва напрегнатата ситуация с бежанците в Европа за да оправдае своята твърда миграционна политика, пише Die Welt. В това отношение Германия стана за него „идеалната мишена“ и „боксова круша“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да направи всичко за да изглежда добре пред своята „фен – база“, пише Die Welt. За това той е готов да започне търговска война с най-верните съюзници на Америка и да ги оскърбява по най-твърд на чин, както например неотдавна на срещата на G7 в Канада. Правейки се на миротворец, той „се натрапва за приятел“ на един от „най-лошите диктатори на съвременността“ Ким Чен Ун. След срещата с него той се връща в къщи със „сурово съглашение“ и с маниера на продавач го поднася като пробив.

И сега за да оправдае своята твърда миграционна политика на южната граница на САЩ, заради която се налага да разделят децата от родителите им, той се меси във вътрешните работи на Германия, пише авторът на статията. „Народът на Германия се обръща срещу лидерите си в момента, в който миграционният въпрос люлее и без това крехката берлинска коалиция. Престъпността в Германия силно нарастна. Цяла Европа допусна голяма грешка – пусна при себе си милиони хора, които толкова силно и жестоко промениха тяхната култура!“ – написа Тръмп в своя Twitter.

Както обикновено ръководителят на Белия дом прави такива заявления с външнополитическа цел. Много хора го критикуват за миграционната политика. Против нея се изказват всички първи лейди. Видимо такъв подход от негова страна е избран специално за сплашване, предполага авторът.

И сега Тръмп се опитва да убеди гражданите на САЩ, че ако сега не прояви твърдост, то скоро Америка ще бъде постигната от съдбата на Европа, която изпълниха бежанци и която губи своята идентичност, продължава изданието. Сходни аргументи той представи още в хода на предизборната си кампания, критикувайки политиката на отворени граници на Меркел. Тогава той изкусно използва страха от загубата на контрол над границите на страната за да мобилизира електората си. Колкото по-мрачни са описанията на ситуацията в Европа, толкова по-необходими изглеждат предлаганите от него твърди мерки за борба с незаконната миграция. И сега той прави същото, за да оправдае морално необходимостта да бъдат разделяни родителите-нелегални от децата им.

Германия стана за Тръмп „идеална мишена“ и „боксова круша“, констатира изданието. И работата не е само в миграцията, но и в това, че днешна Германия олицетворява много от онова, против което се обява Тръмп. Например, той иска да намали търговския дефицит на САЩ и в този смисъл ФРГ за него, както и Китай е най-главния „нарушител“. Освен това Берлин харчи малко пари за отбрана и, както счита ръководителят на Белия дом, „лъже“ САЩ, ползвайки се от тяхната защита. Към това може да се добави и разликата в характерите. Отличителна черта на Тръмп е „емоционалната необузданост“, освен това той има „проблеми със силните жени“, а Меркел е „хладнокръвен аналитик“. Веднага става ясно, че това противопоставяне ще продължи дълго. „Затова Германия си струва да се готви за това, че в отношенията й с Америка ще се появяват все повече непреодолими разногласия“ – предупреждава авторът.