Connect with us

ПАРИ

Прогнозира за още по голям ръст на цените на храните в ЕС

Конфликтът в Червено море може да предизвика по-високи цени на храните в Европа и да спре забавянето на глобалната инфлация на храните, прогнозира Bloomberg.

Поради обстрела търговските кораби са принудени да следват по-дълги и маршрути, увеличаващи разходите, в чието времетраене някои хранителни продукти се развалят.

Журналисти подчертават, че настоящата ситуация плаши износителите – например в Италия се страхуват, че кивито и цитрусовите плодове ще се развалят при транзит, китайският джинджифил ще поскъпне, а някои товари на африканско кафе ще бъдат забавени.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Управляващият директор на Euro Fruits, основен износител на индийско грозде, Нитин Агравал заяви пред изданието, че компанията е била принудена да промени маршрута от Червено море на такъв, който увеличава повече от четири пъти цената на товара и удвоява транзитното време. Това ще доведе както до влошаване на качеството на стоките, така и до повишаване на цената им за крайния потребител.

Агенцията се позовава и на анализатори от Flexport Inc. които прогнозират, че повече от половината морски контейнерни, редовно преминаващи през Червено море, са избрали различен маршрут, който е с 25% по-дълъг от обикновено. Такъв транспорт е много по-скъп.

„Промените могат да доведат до по-високи цени за потребителите на всичко – от маратонки до храна и нефт“, предупреждават експерти.

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?