Connect with us

НОВИНИ

Тръмп гони по насрещната линия и дрънка оръжие

Обявявайки за излизането си от атомната сделка с Иран, ръководителят на Белия дом даде ясно да се разбере, че САЩ изобщо не ги е грижа за сключените договорености, предава Das Erste. Според кореспондента на телевизионния канал, Доналд Тръмп за сетен път демонстрира кой е той в действителност – във външната политика се движи в насрещното движение и с едно изказване може да разруши с труд постигнатото доверие.

ТОМАС БЕРБНЕР, кореспондент на Norddeutsche Rundfunk (NRD): Светът напълно би могъл да мине и без това. След последната игра пред публика, по време на която Доналд Тръмп се представи в образа на слон в стъкларския магазин на международната дипломация, ще останат не само парчета. Президентът даде ясно да се разбере, че неговата страна изобщо не я е грижа за сключените договорености. Всяка страна в света е в състояние да пресметне как ще се отрази това върху бъдещите преговори със Съединените щати.

Разбираемо е, че атомната сделка с Иран не може да бъде наречена идеална. И все пак тя беше онзи компромис, с помощта на който успяха да направят поне за няколко години разкъсвания от конфликти регион по-предсказуем. Това съглашение поне създаваше предпоставки за връщането на Иран в общността на демократичните страни, въпреки че този път е дълъг и е пълен с препятствия. Винаги е по-добре да се договаряме, отколкото да заплашваме и да воюваме.

Днес Доналд Тръмп за сетен път демонстрира кой е той в действителност – във външната политика той гони в насрещното движение и с едно единствено изказване може да разруши постигнатото с труд доверие. Ако Доналд Тръмп действително счита, че с безцеремонно дрънкане на оръжие ще успее да застави Иран да се съгласи на отстъпки, той греши.

От сега Европа и другите участници в съглашението – Русия и Китай – трябва при всяка възможност да дават на Съединените щати ясно да се разберат, че с такава позиция по Иран САЩ ще останат изолирани. Нима съюзът на САЩ с Израел това е всичко, която е останало от западното общество, основано на сходни ценности? Днешният ден направи света по-малко сигурен, както собствено и Съединените щати.

Превод: М. Желязкова