Connect with us

БАНКЕРЪ

Европейската банка за възстановяване и развитие повиши прогнозата си за България

Това сочи актуализираният доклад Regional Economic Prospects, представен днес на годишната конференция на банката, провеждана в Йордания, съобщава инвестор.бг. Това е същият ръст като м.г., но прогнозата в предишния доклад беше за 3.2%.

Очакванията за следващата година обаче са за забавяне на растежа до 3.4%.
Освен за България банката повишава икономическите си прогнози за повечето региони, позовавайки се на по-силната инвестиционна активност и по-високия износ, като средното увеличение ще бъде 3.3% през 2018 г.

За 2019 г. се очаква леко забавяне до 3,2%.
В доклада си банката отбелязва, че основен двигател на растежа в България е било частното потребление.

Средното заплащане се е увеличило заради стегнатия пазар на труда и 10-процентовото повишение на минималната заплата.

Подобреното усвояване на фондовете на Европейския съюз през 2017 г. също е подкрепило развитието на икономиката, след като през предишната година бе усетено забавяне в тази насока.

Банката отбелязва още, че след тригодишна инфлация потребителските цени отново са започнали да растат през миналата година в резултат на завишеното потребление на домакинствата. Благодарение на строгите фискални политики пък се е стигнало до бюджетен излишък от 0.9% от БВП в края на годината.

Според прогнозите на ЕБВР основен двигател на икономиката и през тази година ще продължи да бъде вътрешното търсене, тъй като условията на стегнатия пазар на труда подкрепят потреблението, а инвестициите се засилват заради работата по инфраструктурните проекти, финансирани по програмата на ЕС 2014-2020 г.