Connect with us

ИНТРИГИ

Сиймор Хърш за мистериозното изчезване на Лойд Остин и то при положение, че САЩ участва в две войни

Три дни преди Коледа четиризвездният армейски генерал Лойд Остин, седемдесетгодишният министър на отбраната на САЩ, изчезна – просто вече не можеше да бъде открит в Пентагона – и президентът Байдън и неговите помощници не знаеха за това в продължение на десет дни, пише американският разследващ журналист и носител на наградата Пулицър, Сиймор Хърш.

Той беше заминал, без да уведоми президента, на когото служи, в армейска болница, за да се лекува от неуточнено заболяване. Историята се появи в медиите на първа страница и адмирал Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, заяви пред пресата, че президентът не планира да го уволнява: „Очевидно е, че, както може да се очаква, ще разгледаме процеса и процедурите тук и ще се опитаме да се поучим от този опит.“ Той не посочи какво трябва да се поучи.

Лойд Остин, ръководител на Пентагона

Кърби добави, че Байдън продължава да има пълно доверие на Остин и „очаква с нетърпение да се върне в Пентагона възможно най-скоро. . . . Няма никакви други планове освен министър Остин да остане на поста.“

Медицинската хронология на Остин, изготвена от Асошиейтед прес, започва на 22 декември, когато министърът претърпява хирургическа процедура за рак на простатата в армейската болница „Уолтър Рийд“ под обща анестезия. Той не информира президента Байдън или някого в Белия дом за процедурата, а временно прехвърля част от правомощията си на заместник-министъра на отбраната Катлийн Хикс. Тя не е била уведомена, защо го прави. Остин е изписан от болницата на следващия ден и работи от вкъщи до Нова година, когато, изпитвайки силни болки, е откаран с линейка в болницата и приет в интензивното отделение. Той не информира никого от персонала си или в Белия дом за кризата.

На 2 януари, по съвет на своите армейски лекари, той извиква младши помощник в болницата и отново прехвърля част от оперативните си отговорности на Хикс, която тогава е на почивка в Пуерто Рико. Не е уведомена за подновената му хоспитализация.

„Същия ден Остин информира четирима членове на своя щаб, сред които двама висши генерали, както и началника на щаба и ръководителя на отдела за връзки с обществеността, за продължаващата си хоспитализация. Никой от тях не е предал тази информация на Белия дом. Не е известно дали са имали заповед от Остин да не го правят. Генералът от военновъздушните сили Чарлз Браун, новоназначеният председател на Обединения комитет на началник-щабовете, е бил уведомен за продължаващото заболяване на Остин и той също е запазил мълчание. На пресата в Пентагона не е било съобщено нищо“, пише Хърш.

Белият дом

В четвъртък, 4 януари, американски изтребители бомбардировачи изпълниха предварително одобрена от Остин мисия и бомбардираха военна цел в Багдад. На Хикс най-накрая ѝ било съобщено, че Остин е хоспитализиран, и тя заедно с помощник уведомила Конгреса и Джейк Съливан, съветника по националната сигурност, който казал на Байдън. На следващия ден Пентагонът информира пресата и обществеността, че Остин е в Уолтър Рийд. Настъпва вълнение и на 6 януари Остин поднася извинения, като заявява, че „е можел да свърши по-добра работа“, информирайки медиите и обществеността за случващото се. Президентът все още не е бил информиран, че неговият министър на отбраната е бил лекуван в Уолтър Рийд от рак на простатата две седмици по-рано и се е върнал в интензивното отделение на Нова година. Два дни по-късно Байдън получава информация, че неговият министър на отбраната се лекува от рак.

„Всичко това се случва в момент, в който САЩ водят война или две, а може би и три“, пише журналистът.

Един опитен пенсиониран офицер, който в продължение на десетилетия е служил на високи позиции в Пентагона и е работил в тясно сътрудничество с членовете на Обединения комитет на началник-щабовете, ми каза, че кабинетът на министъра на отбраната, известен с това, че е бил ръководен от Робърт С. Макнамара по време на управлението на Кенеди и Джонсън и от Доналд Ръмсфелд по време на президентството на Джордж Буш, е станал „бляскав и по-важен.“ „Графикът на министъра – каза той – е толкова натоварен, че той не може да пие кафе сам. Той има календар за срещи, който се изготвя за седмица напред“. В много сутрини предишните министри „получаваха брифинг от Агенцията за разузнаване на отбраната, а след това отиваха в Обединения комитет на началник-щабовете и получаваха техния доклад“. Председателят на Обединения комитет на началник-щабовете няма оперативна роля в управлението на армията, но е старши съветник на президента по военните въпроси. Работата по управлението на въоръжените сили на Америка и нейните войни се пада на Остин. „Той е изпълнителят“, каза ми офицерът.

„Остин избягва блясъка и често пъти примамливото внимание на пресаташето на Пентагона. Това просто не е за него. Най-добрата подсказка за поведението на министъра през последните седмици се появи на фона на иначе похвална статия в „Ню Йорк Таймс“ от 18 декември от двама репортери, които разказват как „тихият човек на президента Байдън в Пентагона“ е направил второто си посещение в Израел, „и то в светлината на прожекторите“ на все по-противоречивата израелска война срещу Хамас. В депешата се отбелязва, че Остин е „запазил нисък профил“, докато е бил на поста, и че е минала „повече от година“, откакто е информирал пресслужбата на Пентагона. Остин „понякога избягва репортерите, които пътуват с него в чужбина. По време на тези пътувания той предпочита да вечеря сам в хотелската си стая, когато няма ангажимент с чуждестранен колега“. Успешен четиризвезден генерал, отговарящ за огромна военна машина, който е отдаден на самотата? Това е повече от интересно“, пише Хърш.

Пенсионираният офицер, който поддържа тесни връзки с Пентагона, ми каза, че проблемът с Остин „не е в това, че е напуснал без предупреждение, а че никой не го е питал и на никого не е липсвал в Пентагона или Белия дом. Никой не попита къде е. Няма сигнали, че министърът липсва. На никого не му пука къде отива. Как можеш да изчезнеш за една седмица, ако правиш нещо? Министърът на отбраната е най-важният член на кабинета – този, на когото президентът и нацията разчитат за националната сигурност, каза пенсионираният офицер.

„В момента САЩ участват в две горещи войни – доставят оръжия, финансират и съветват Украйна и Израел. Те са в нещо като дългосрочна студена война с Русия и Китай: тези съперничества са в основата на външната политика на администрацията на Байдън. По мое мнение това са губещи политически решения, за които Байдън и демократите ще платят скъпо на предстоящите избори. Още едни важни избори ще се проведат в събота в Тайван; резултатът от тях ще има значителни последици за политиката на САЩ спрямо Китай. САЩ са въвлечени и в нещо, което може да се превърне в гореща война в Червено море. От октомври насам кораби на американските военноморски сили и търговски товарни кораби са атакувани с ракети и катери, управлявани от йеменските хути, които са подкрепяни от Иран и са обявили, че ще продължат да атакуват международния търговски морски трафик в подкрепа на Хамас и обсадените цивилни граждани на Газа“, се казва в материала.

ЧЕТЕТЕ И ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ ТУК: https://t.me/vestnikutro

Имаше непосредствена цена, от гледна точка на липсата на лидерство в Министерството на отбраната, когато USS Laboon, разрушител на патрул в Червено море, чиято мисия е да защитава международния търговски трафик към Далечния изток, преминал през Суецкия канал — беше заплашен в края на миналата седмица от безпилотен самолет на Хуси, който беше въоръжен с ракета.

Капитанът на кораба е имал право да действа при самозащита и оръдейните батареи на кораба са унищожили дрона, но капитанът е искал да направи нещо повече. Той многократно поискал разрешение да отиде до източника на атаката с дрон на брега в Йемен и да унищожи съоръжението. Искането му да защити кораба си – ескалация, която би изисквала одобрение на високо ниво от изчезналия Остин, който тогава е бил в болница – е било пренебрегнато.“ Нямало е кого да попита“ – каза ми пенсионираният офицер.

„Разбира се, това беше решение с потенциално огромни последици, предвид войната между Израел и Хамас в Близкия изток и Остин, ако беше на работа, щеше да трябва да отиде в Белия дом и в крайна сметка при президента и неговия национален помощник по сигурността за съвет“, пише Хърш.

„Президентът Байдън, който все още не е казал нито дума публично за скандала с изчезналия си министър на отбраната, по това време е бил на почивка със семейството си на остров Сейнт Кроа във Вирджинските острови като гост на богати донори на Демократическата партия. Президентите се нуждаят от почивки, както и генералите, така че може би е време Байдън да покани министъра на обяд и да разбере какво би направил той, за да се справи продължаващите войни, пред които са изправени Америка и нейните съюзници“, казва още американският журналист.

Сиймор Хърш, американски разследващ журналист и политически писател. Носител на „Пулицър“

Четете неудобните новини, които не можеме да поместим тук поради фашистка цензура в нашия ТЕЛЕГРАМ КАНАЛ.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?