Connect with us

ИСТОРИЯ

И ПРОШКА НЯМА ДА ИМА….

Днес си припомних някои исторически факти: как Народното събрание на България през 1941 година с френетични ръкопляскания се включва във Втората Световна Война на страната на Третия Райх, съоветно нацистите на Германия и фашистите на Мусолини.

Естествено, нито един български войник не отива на Източния фронт, а царят заявява на Хитлер, че ако прати българска армия да воюва срещу Русия, всички заедно с духовия оркестър, ще преминат на страната на руските сили. Но пък България вярно обслужва интересите на Райха и праща текстилни изделия, кожени изделия, храни на немската армия.

Оръжие – не, защото тогава не произвеждаме такова, а по-скоро Германия ни го предоставя. Но, така или иначе, с овациите на тогавашните депутати, българите са въвлечени в световната война.

И цената на това е жестока. София, Враца и други градове, са бомбардирани, убити са стотици българи от американските бомби. Откъснати български територии от държавата, репарации, ограничения. Само участието ни в края на войната и дадените над 37 000 жертви в боевете срещу нацистите, предотратяват поредната национална катастрофа. Но явно историческите поуки жестоко са подминали българските депутати – и тогава, и сега.

Днес е поредният исторически срам. Американските подлоги в парламента отново възторжено гласуваха за въвличането ни в поредната катастрофа. Отново на грешната страна. Отново против волята на българския народ. То, не че ще изпратим ракети и самолети или някаква сериозна техника, но и един патрон е в повече за войната на семейство Байдън.

И само да напомня на днешните депутати, гласували това срамно и позорно решение, че голямата част от техните колеги, които 1941 година са ръкоппляскали на решението за съюзничество с Третия Райх, през 1945 и следващите години, са осъдени от Народния съд на разстрел като национални предатели.

Само напомням.

Елена Гунчева-Гривова

* Снимка: „Изгубената България“

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ