Connect with us

ИСТОРИЯ

В една трагична нощ този свят напуска Лора Каравелова

На днешната дата( 30 ноември) през 1913 г. в една трагична нощ този свят напуска Лора Каравелова.

Нощта на 29 октомври срещу 30 октомври 1913 година. На пода в наетата квартира от семейство Яворови на ул.

“Раковски” № 136 лежат жена и мъж. Жената, на име Лора, е мъртва, а мъжът – Пейо, е тежко ранен в главата. С рана, чието следствие е прогресивно ослепяване.

Случилото се изглежда така: Двамата се връщат след гости сред приятели, където се обсъжда и напредналата работа по проекта на Яворов – литературното издание “Дума”. Там е и семейство Михаил Грозев-Кремен и Дора Конова. Интуицията на Лора я кара да ревнува мъжа си от Дора Конова. Приема всеки словесен контакт между тях за взаимност от страна на Яворов.

Вечерта това се разраства до скандал и заплаха, че ще се самоубие.

Поетът приема заканата за несериозна и реагира, когато е късно – Лора е насочила неговия пистолет към гърдите си и натиска спусъка. Ужасен, Яворов разбира, че тя си отива и вика хазяйката от долния етаж на къщата. Докато всички се лутат шашнати, той пише бележка “Моята Лора се застреля сама” и се прострелва в слепоочието. Оживява, за да страда.
В започналото полицейско и съдебно разследване се лансират две версии — тази за самоубийството на Лора и тази за убийството ѝ от Яворов.

Въпреки че доказателствата и проведената експертиза сочат към първата, в общественото съзнание, най-вече под влияние на пресата и родственици на Лора, се налага втората версия, и срещу поета бива заведено дело за убийство.

Това става причина година по-късно Яворов да сложи край на живота си.

(Лора Каравелова и Пейо Яворов малко преди да замине за фронта в Македония. Снимката е направена от Дора Конова 1912 г.)

Добрика Атанасова

ПОДХОДЯЩА МУЗИКА ЗА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ЙОГА

ПРИЯТНА МУЗИКА ЗА ВАШЕТО КАФЕНЕ, БАР, РЕСТОРАНТ, СЛАДКАРНИЦА, ДОМ