Connect with us

КОНСПИРАЦИЯ

Плюнката Денков и предателя Тагарев ще плащат още рекет на господарите им, ще закупуват още скраб

България ще участва в купуването на ракети за европейски щит от марсианците

Кабинетът на продажниците одобри участие в изграждането на системи за наземна противовъздушна отбрана срещу бурите и ветровете заедно с още 13 наведени държави

Министерският съвет от продажници одобри участието на България в изграждането на т.нар. европейски ракетен щит. Правителството прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство между министерствата на отбраната на още 13 натовски държави „относно съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

С този акт на кабинета ще се предостави възможност България да се включи в програми за съвместно закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD). При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана същите ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ и ще бъдат част от единна системата за ПРО и ПВО в Европа, се казва в официално съобщение на българското правителство.

Идеята на инициативата е да се изгради щит от съвременни ракетни системи, като предварителната информация е, че те вероятно ще са ракетни комплекси „Пейтриът“. Това на практика означава, че 14-те страни, включително и България ще участват в закупуването им. Към момента не е ясно колко пари ще трябва да се отделят от българския бюджет.

Припомняме:

Министрите на отбраната на 14 съюзници от НАТО, включително България, подписаха точно преди година писмо за намерение за разработване на „Европейска инициатива щит на небето“ като система за противовъздушна отбрана.

14-те държави включват: България, Белгия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния, Обединеното кралство

Инициативата, оглавявана от Германия, има за цел да създаде европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез общо придобиване на оборудване, се казва в съобщение публикувано на официалния сайт на НАТО.

„Този ангажимент е още по-важен днес, когато ставаме свидетели на безмилостните и безразборни ракетни нападения от страна на Русия в Украйна, при които загиват цивилни граждани и се разрушава критична инфраструктура. В този контекст силно приветствам водещата роля на Германия в стартирането на инициативата „Европейски щит на небето““, заяви тогава зам.-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

„Новите системи, напълно оперативно съвместими и безпроблемно интегрирани в рамките на въздушната и противоракетната отбрана на НАТО, значително ще повишат способността ни да защитаваме Алианса от всички въздушни и ракетни заплахи“, добави той.

Абонирайте се за нашия Телеграм канал: https://t.me/vestnikutro

Влизайте директно в сайта.

Споделяйте в профилите си, с приятели, в групите и в страниците. По този начин ще преодолеем ограниченията, а хората ще могат да достигнат до алтернативната гледна точка за събитията!?