Connect with us

КОНСПИРАЦИЯ

В САЩ се питат: Китайски агент ли е Хънтър Байдън?

Хънтър Байдън, син на президента на САЩ Джо Байдън

Хънтър Байдън „чуждестранен агент“ ли е? Разследването идва в момент, когато Министерството на правосъдието реши да използва „рядко срещаното“ досега правоприлагане, пише USA Today.

Разследването на Хънтър Байдън по Закона за регистрация на чуждестранните агенти е в допълнение към федералните обвинения за притежание на оръжие и данъчното разследване.

Докато се бори с обвинения в притежание на оръжие и данъчно разследване, Хънтър Байдън е изправен пред потенциално трети набор от обвинения: решението му да не се регистрира като „чуждестранен агент“, докато е работил с компании в Украйна и Китай.

Разследването идва в момент, в който Министерството на правосъдието пренастройва прилагането на Закона за регистрация на чуждестранни агенти (FARA) за хората, които трябва да докладват за работата си за чуждестранни правителства, опитващи се да влияят на политиката на САЩ. Доклад на генералния инспектор от 2016 г. установи, че наказателните преследвания и другите действия по прилагане на закона са „редки“ и се състоят предимно от граждански искания за регистрация със задна дата.

Но след изборите през 2016 г. отделът засили наказателното правоприлагане с максимални наказания за нарушения от 5 години затвор и глоба от 250 000 долара. Сенаторът Робърт Менендес, окръг Ню Джърси, беше обвинен в четвъртък в предполагаем заговор за нарушаване на FARA като чуждестранен агент на Египет.

Резултатите от наказателните преследвания са разнопосочни. Няколко обвиняеми, обвинени в това, че са били чуждестранни агенти, обвиненията бяха отхвърлени или те получиха оправдателни присъди.

В тази силно политизирана атмосфера специалният съветник на Министерството на правосъдието Дейвид Вайс разследва дали Хънтър Байдън е трябвало да регистрира работата си в чужбина. Републиканците от Конгреса твърдят, че Байдън получава специално отношение като син на президента. А един от адвокатите на Хънтър Байдън, Аби Лоуел, спечели оправдателна присъда на друг обвиняем, обвинен в действие като чуждестранен агент.

Какво представлява Законът за регистрация на чуждестранните агенти?

Конгресът приема Закона за регистрация на чуждестранните агенти през 1938 г. и го актуализира многократно, за да намали влиянието на чуждестранната пропаганда. „Чуждестранните агенти“, които се определят като действащи под ръководството или контрола на чуждестранно правителство, което се стреми да повлияе на политиката на САЩ, трябва да се регистрират в Министерството на правосъдието, за да разкрият усилията си.

Проблемът с FARA, според правните експерти, е да се определи кога някой просто се застъпва за друга държава и кога действа под „ръководството или контрола на чуждо правителство“, както гласи законът.

„Част от проблема е, че законът е много неясен. Никой не знае какво означава да бъдеш агент“, казва Майкъл Шахтер, бивш федерален прокурор, а сега партньор в Willkie Farr and Gallagher, който е спечелил оправдателна присъда за подсъдим, обвинен в това, че е бил чуждестранен агент. „Това е много неясен закон и с него може да се злоупотребява от Министерството на правосъдието.“

Например, Шахтер открива процеса, като отбелязва, че McDonald’s е затворил 850 ресторанта в Русия дни след като украинският президент Володимир Зеленски е заявил пред Конгреса, че американските предприятия „трябва да напуснат“ тази страна. McDonald’s са постъпили правилно, но не под ръководството на Украйна, казва Шахтер.

По същия начин хората могат да се застъпват за Израел във войната му срещу Хамас, но не е необходимо да се регистрират в правителството, според Уилям Тейлър, друг адвокат, който спечели оправдателна присъда на подсъдим по дело, свързано с FARA.

„Много хора правят неща в полза на чужда държава“, казва Тейлър, съдружник-основател в Zuckerman Spaeder, който спечели оправдателна присъда на подсъдим по дело, свързано с FARA. „Невинаги е лесно да се направи разлика между това, което някой прави, защото е привърженик на определена политика или иска да направи нещо в полза на държава, която харесва – и някой, който е сключил споразумение с държавата, за да се застъпва от нейно име за пари.“

Изключения от регистрацията бяха направени за дипломацията, журналистическата работа и търговията. В закона се казва, че „всяко лице, участващо в законна търговска сделка“, е освободено, но трябва да се регистрира, ако работи в САЩ „под ръководството или контрола на чуждо правителство или длъжностно лице“. В закона е предвиден и 5-годишен срок за наказателно преследване.

„Трябва да става въпрос за лобиране или връзки с обществеността“, казва Неама Рахмани, бивш федерален прокурор и основател на West Coast Trial Lawyers. „Ако е просто търговска дейност, тя е освободена.“

Хънтър Байдън е бил член на управителния съвет на Burisma Holdings Ltd., петролна и газова компания в Украйна, от май 2014 г. и напуска през април 2019 г., време, в което баща му е бил вицепрезидент, до момента, в който се кандидатира за президент. Уговорката породи опасения за потенциални конфликти, тъй като администрацията на Обама се опитваше да влияе на политиката в Украйна.

Републиканците от Конгреса твърдят също, че Хънтър Байдън и неговите сътрудници са получили милиони долари от китайски структури като State Energy HK Ltd. и CEFC China Energy Co. Ltd. Законодателите нарекоха CEFC „продължение на китайското правителство“. В документ, подаден към отхвърленото споразумение за признаване на вина на Хънтър Байдън, се казва, че през 2017 г. той е спечелил „малко под 1 млн. долара“ от компания, която е създал заедно с китайски изпълнителен директор, 664 000 долара от китайска инфраструктурна компания и 500 000 долара под формата на директорски хонорар от Бирма.

„Ще продължим да проследяваме паричните следи на Байдън, за да установим дали чуждестранни участници са се насочили към тях, дали президентът Байден е компрометиран и дали националната ни сигурност е застрашена“, заяви републиканецът Джеймс Комер, ръководител на Комисията за надзор и отчетност в Камарата на представителите.

Но Девън Арчър, бизнес сътрудник в Burisma, заяви пред комисията, че „не е имало бизнес разговор“, когато Хънтър Байдън е включвал баща си на високоговорителя – около 20 пъти по време на 10-годишното партньорство.

„Бяха, знаете ли, просто общи любезности и разговорът като цяло беше за географията, за времето, каквото и да е“, каза Арчър.